Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Асенов – Тайсъна от село Кукорево

БНР Новини
Даниел Асенов с президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински.
Снимка: bgboxing.org

Викат му Тайсъна от ямболското село Кукорево, а името му е Даниел Асенов. Роден е на 17 май 1997 г. Прякора му дава треньорът Младен Сталев, който в стила му на игра усеща влиянието на идола на младежа – боксовата легенда от Бруклин Майк Тайсън, и му предрича голямо спортно бъдеще. 

Започва да тренира бокс при Димитър Мутафов, създателя на боксов клуб „Априлец“, който и до сега му е личен треньор. През 2013 г. Даниел печели европейската титла при юношите в категория до 49 кг в Анапа (Русия), а година по-късно я губи от британеца Мохамед Али и остава на второ място. През 2015 г. обаче на Европейското първенство по бокс в Самоков следва реванш и Тайсъна печели още една европейска титла, но вече при мъжете, в кат. до 52 кг., в схватка срещу същия онзи британец със стряскащото име Мохамед Али.


Даниел е избран за № 1 при младите спортисти на България за 2015 г. в анкета на Viasport.bg, зае място и в Златната десетка при големите състезатели. Също така наред със световната ни и европейска шампионка в кану-каяк Станилия Стаменова се подреди в Топ 10 в 43-то допитване на Българската телеграфна агенция „Спортист на Балканите” за 2015 г. сред националните информационни агенции на страните от региона. Разказва, че голяма роля в изграждането му на ринга има и по-големият му брат – Катин Асенов, който също е боксьор – в боксов клуб „Априлец“, и се съревновава в категория до 56 кг.

Зад успехите на младия лъв на ринга стоят много труд, лишения и пот в залата. Ето как минава денят на Даниел в този момент на подготовка за предстоящия международен турнир „Странджа“, който ще се проведе от 22 до 28 февруари:

Започвам тренировка сутрин рано – в 8,30 ч. Ако много ми се спи, не закусвам. Иначе закусвам набързо две яйца и отивам да си направя тренировката. След това нямам много време за почивка и не обядвам, за да се възстановя по-бързо. В 14 часа започвам следващата тренировка, след която си почивам. Сауни не правя, защото в периоди, когато свалям килограми, както сега за турнира „Странджа”, те ме изтощават. Вечерям пилешки пържоли. После си лягам много рано, казва Даниел.


Ето какво разказва спортистът за това, какво най-много не харесва у себе си:

Аз като цяло много се подценявам и винаги си мисля, че много малко тренирам. А същевременно много се раздавам. Мисля си, че не се подготвям достатъчно, но в същото време винаги, ако не в максимална, то съм в доста добра форма.

След тежък лагер на националите в Белмекен, сега Даниел е на лагер в София. Отскоро националният ни отбор е с нов старши треньор – кубинеца Жоел Еухенио Солер Арате. Тайсъна споделя, че му е трудно все още да свикне със стила на новия треньор, но се старае да даде максималното от себе си. Стреми се да усвоява нови елементи, но не иска да забравя и стария стил, с който той става европейски шампион.

А ето какво разказва специално за „Радио България“ за качествата на талантливия младеж Жоел Еухенио Солер Арате:

Най-големите преимущества на Даниел на ринга са неговата бърза реакция и уменията му в защита, атака и контраатака. В момента работим върху подобряването на работата му с крака и тактиката, финтове и други неща, за да се подготви максимално добре за квалификацията за олимпиадата. Даниел е сред момчетата с най-голям потенциал за медал от Олимпийските игри в Рио де Жанейро тази година
.

Кога Даниел предвижда да се включи в професионалния бокс:

За професионалния бокс мисля, че ми е още много рано. В момента се подготвям за квалификацията в Турция. Първо ще направя всичко възможно, за да участвам в предстоящата олимпиада, и нека видим как ще се представя там. И тогава ще преценим с моите треньори дали да стана професионалист или засега да остана в аматьорския спорт още един олимпийски цикъл.

Пожелаваме на Даниел успех на турнира „Странджа“ и в квалификацията за Рио!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илиана Раева

Български гимнастички няма да участват на състезания в Баку

България няма да участва повече на състезания по художествена гимнастика в Баку, обяви президентът на българската федерация по този спорт Илиана Раева.   Реакцията й идва след незаслужено ниската оценка (35.750), дадена снощи на българския ансамбъл..

публикувано на 20.04.24 в 12:03

Участници от 20 държави на Sofia Karate Open 2024 за Купата на президента

Президентът Румен Радев ще открие в събота, 20 април, международния турнир Sofia Karate Open 2024 – Купа на президента. Спортното събитие се провежда за 11-и път. Тази година в него ще се включат над 1500 участници от 20 държави. Турнирът е част от..

публикувано на 20.04.24 в 05:40
Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45