Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът пред безплоден политически дебат

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След като на 11 февруари левицата и ДПС поискаха вот на недоверие към правителството заради здравната политика, през настъпващата седмица парламентът трябва се произнесе по въпроса. Сериозни индикации, че не здравеопазването е основен мотив за вота, както и реалното съотношение на силите в законодателния орган, пораждат очаквания за стерилен политически дебат и отрицателна развръзка.

Идеята за вот на недоверие се роди в редиците на социалистическата партия през януари. На консултации за подкрепа от страна на ДПС се обсъждаха също варианти за вот на недоверие заради проблеми с вътрешната сигурност и демографията. Проблемите със съдебната система, корупцията и организираната престъпност, визирани в последния доклад на ЕК за България, изобщо не бяха сред опциите и явно за вносителите е важно да има дебат просто по някаква тема. От друга страна, за успешен вот на недоверие са нужни 121 гласа, а левицата има 38, ДПС пък 30.

Дори към сигурната вече подкрепа от два независими депутатски гласа да се добавят други, не е реалистично сборът да надхвърли 121. Вносителите знаят това прекрасно, но дебатът за вот на недоверие ги интересува и при отрицателна развръзка. Целта е не толкова уязвяване на правителството, колкото опипване на съотношението на силите в парламента след вътрешните сътресения в ДПС, сондиране на вътрешните напрежения в Реформаторския блок, участващ в управлението, и изпробване на степента на подкрепа за управляващите от страна на неуправляващи сили като АБВ и Патриотичен фронт.

Очакваната отрицателна развръзка ще затвърди тъжната традиция в България успешен вот на недоверие да няма вече четвърт век и той да се ползва само като инструмент за дебати, а не като законно средство за промени във властта. Неслучайно премиерът Бойко Борисов демонстрира завидно спокойствие, коментирайки, че „трябва да има вот на недоверие, лошо е, ако няма…” И с основание, след като първият му кабинет издържа на четири искания на БСП и ДПС за вот на недоверие – през октомври 2010 заради политиката в сферата на здравеопазването, през юни 2011 заради неуспех на антикризисната политика, през юли 2011 заради провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, и през април 2012 – заради спиране на проекта за АЕЦ „Белене” и провал в енергийната политика. При днешните политически реалности остава по-скоро да гадаем дали след поредния провал на искане за вот на недоверие срещу негово правителство Борисов няма да остане верен на себе си докрай, като поиска и спечели, както се сучи през януари 2011г., вот на доверие от парламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02