Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на финансиране е причината за спирането на поръчката за строителството на АМ "Хемус"

Автомагистрала "Хемус"
Снимка: в. Капитал

Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти“ прекрати процедурата за избор на изпълнител на строителството на лот 1 и 2 на автомагистрала "Хемус". Причината е невъзможността да се осигури финансиране заради изчерпване на средствата за пътища по оперативна програма "Транспорт". 

По-рано днес премиерът разпореди прекратяване на процедурата за избор на изпълнители за строителството на двата лота на автомагистралата. 

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството обясниха, че бюджетът на Оперативната програма по приоритет на ос 2 "Развитие на пътната инфраструктура" по основната и разширена европейска транспортна мрежа е в размер на 673 милиона евро. Средствата са предвидени за изграждане на АМ "Струма" от Благоевград до Крупник, чиято стойност е 83,5 милиона евро. На тунела при село Железница с индикативна стойност 120 милиона евро, на участъка Крупник-Кресна, за който предстои разширението за избор на трасе и неговото остойностяване, отсечката от Кресна до Сандански за 128 милиона евро, както и за изпълнението на втората фаза от западната дъга на Софийския околовръстен път – 64 милиона евро.

Предварителните разчети са показали, че с реализирането на изброените проекти наличното финансиране по оста "Развитие на пътната инфраструктура" по основната и разширената трансгранична европейска транспортна мрежа на програмата ще бъде напълно изчерпано.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!