Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подписа споразумение със Световната банка за консултантски услуги във ВиК сектора

Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и постоянният представител на Световната банка за България Антъни Томпсън подписаха Споразумение за консултантски услуги в областта на ВиК - сектора. Според предварителните условия от Европейската комисия като част от реформите в сектора е разработването на механизъм за задържане на част от приходите от ВиК-а услугите с цел бъдещото им реинвестиране.

Министър Павлова съобщи, че част от първите дейности по проекта трябва да приключат до края на годината:

Това споразумение е на стойност 3 милиона лева. За период от 28 месеца, ще се реализират дейностите по този проект. Той е част от дейностите, които реализира Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Като бенефициент по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Тя е решаващата последна стъпка на приключващата вече реформа във водния сектор. А именно това е изпълнението на условностите, които България има за този сектор, с цел получаване на така необходимото финансиране за инвестиционните дейности във водния сектор.

Няколко са основните цели на тази консултантска дейност. Първата е оптимизацията на управлението и подобряването на качеството на услугите. Разработването на необходимия анализ за спазване изискванията за непредоставяне на недопустима държавна помощ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!