Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За една турска „персона нон грата“ и още нещо

Угур Емироглу
Снимка: архив

Изразът „персона нон грата“ е част от жаргона на дипломацията. Просто казано, означава „нагазил си лука и си тръгвай по живо по здраво“. Така на някой дипломат на чужда държава му се казва да напусне страната, в която е акредитиран, когато е нарушил правилата включително и неписаните, когато е разкрит, че шпионира или когато отношенията между съответните две държави се влошават. Изразът е италиански и буквално преведен гласи „нежелано лице“. До обявяването на „персона нон грата“ в дипломацията не се стига често, трябва причините наистина да са сериозни.

Така обаче се случи с турския дипломат Угур Емироглу, аташе по социалните въпроси в Генералното консулство на Турция в Бургас. Българското външно министерство не съобщи подробности и не коментира експулсирането му. Това е нормално, такава е практиката в дипломацията. Но дипломацията е съвсем наясно, че от тук нататък имат думата средствата за масова информация, които обикновено цитират анонимни дипломатически източници. А те се поразровиха и хвърлиха светлина върху житието на дипломата Угур Емироглу. Ако всичко, което чухме и прочетохме е вярно, този човек се оказва дипломат в кавички и класическа „персона нон грата”.

Според анонимните дипломатически източници, Емироглу, вместо да си гледа консулските работи, се е занимавал с религиозна дейност и пропаганда, свързани с мюсюлманското изповедание в България, нещо което е несъвместимо с неговия статут. Оказва се, че преди да бъде акредитиран като дипломат в Бургас през 2015 г., Угур Емироглу е бил мюфтия на мюсюлмански общности в редица градове, сред които Бурса в Турция, и Страсбург във Франция. Вече с дипломатически имунитет, той започнал да снове и сред мюсюлманските общности в Източна България, поучавал местните имами как да провеждат правилно служенията си в джамиите. И не само това. Агитирал е в подкрепа на определени политически персони в контекста на котерийната борба в „Движението за права и свободи”, партия представена в парламента, чиито избиратели са предимно от средите на мюсюлманите в България. А това вече е намеса „пар екселанс” във вътрешните работи на суверенна държава.

Угур Емироглу е от онези тясно профилирани агенти на турското разузнаване, които работят по направление на религиозната дейност, каза в прав текст депутатът Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт. – Неговата биография показва прецизността, с която работи турското разузнаване и голямото значение, което отдава на обработката на българската религиозна общност с мюсюлманско вероизповедание, каза още депутатът. А бивши хора от българските спецслужби допълниха пред медиите, че дейността в България на Угур Емироглу е целяла да „доразвие агентурната база за насаждане на неоосманизма в България.

По едно друго правило в дипломацията, наречено реципрочност, Анкара реши от своя страна да експулсира първия секретар на българското консулство в Истанбул Зорница Апостолова, която отговаряше за връзките с Българската Екзархия в Истанбул. И в този случай на реципрочно действие приемащата страна не е длъжна да дава обяснения. Но надали Апостолова е обикаляла из Истанбул, за да проповядва православното християнство.

И така, има ли заплаха за суверенитета на България? Оптимистите отговарят с „не”. Защо тогава парламентът създаде, малко преди обявяването на Угур Емироглу за „персона нон грата”, временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Турция и Русия във вътрешните работи на България? И още нещо, ако има някакви такива намеси, те идват само от Анкара и Москва или и от другаде? И как да разбираме изявлението на главния мюфтия в България Мустафа Хаджи, че 40% от издръжката на мюсюлманското вероизповедание в православната ни страна се поема от Турция?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44

30 години от футболното лято, в което Господ беше българин

Вижте също: Винаги има надежда българският футбол да се оттласне от дъното Снимки: mainatown.bg, futbol94.com, архив

публикувано на 01.07.24 в 06:15