Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За една турска „персона нон грата“ и още нещо

Угур Емироглу
Снимка: архив

Изразът „персона нон грата“ е част от жаргона на дипломацията. Просто казано, означава „нагазил си лука и си тръгвай по живо по здраво“. Така на някой дипломат на чужда държава му се казва да напусне страната, в която е акредитиран, когато е нарушил правилата включително и неписаните, когато е разкрит, че шпионира или когато отношенията между съответните две държави се влошават. Изразът е италиански и буквално преведен гласи „нежелано лице“. До обявяването на „персона нон грата“ в дипломацията не се стига често, трябва причините наистина да са сериозни.

Така обаче се случи с турския дипломат Угур Емироглу, аташе по социалните въпроси в Генералното консулство на Турция в Бургас. Българското външно министерство не съобщи подробности и не коментира експулсирането му. Това е нормално, такава е практиката в дипломацията. Но дипломацията е съвсем наясно, че от тук нататък имат думата средствата за масова информация, които обикновено цитират анонимни дипломатически източници. А те се поразровиха и хвърлиха светлина върху житието на дипломата Угур Емироглу. Ако всичко, което чухме и прочетохме е вярно, този човек се оказва дипломат в кавички и класическа „персона нон грата”.

Според анонимните дипломатически източници, Емироглу, вместо да си гледа консулските работи, се е занимавал с религиозна дейност и пропаганда, свързани с мюсюлманското изповедание в България, нещо което е несъвместимо с неговия статут. Оказва се, че преди да бъде акредитиран като дипломат в Бургас през 2015 г., Угур Емироглу е бил мюфтия на мюсюлмански общности в редица градове, сред които Бурса в Турция, и Страсбург във Франция. Вече с дипломатически имунитет, той започнал да снове и сред мюсюлманските общности в Източна България, поучавал местните имами как да провеждат правилно служенията си в джамиите. И не само това. Агитирал е в подкрепа на определени политически персони в контекста на котерийната борба в „Движението за права и свободи”, партия представена в парламента, чиито избиратели са предимно от средите на мюсюлманите в България. А това вече е намеса „пар екселанс” във вътрешните работи на суверенна държава.

Угур Емироглу е от онези тясно профилирани агенти на турското разузнаване, които работят по направление на религиозната дейност, каза в прав текст депутатът Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт. – Неговата биография показва прецизността, с която работи турското разузнаване и голямото значение, което отдава на обработката на българската религиозна общност с мюсюлманско вероизповедание, каза още депутатът. А бивши хора от българските спецслужби допълниха пред медиите, че дейността в България на Угур Емироглу е целяла да „доразвие агентурната база за насаждане на неоосманизма в България.

По едно друго правило в дипломацията, наречено реципрочност, Анкара реши от своя страна да експулсира първия секретар на българското консулство в Истанбул Зорница Апостолова, която отговаряше за връзките с Българската Екзархия в Истанбул. И в този случай на реципрочно действие приемащата страна не е длъжна да дава обяснения. Но надали Апостолова е обикаляла из Истанбул, за да проповядва православното християнство.

И така, има ли заплаха за суверенитета на България? Оптимистите отговарят с „не”. Защо тогава парламентът създаде, малко преди обявяването на Угур Емироглу за „персона нон грата”, временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Турция и Русия във вътрешните работи на България? И още нещо, ако има някакви такива намеси, те идват само от Анкара и Москва или и от другаде? И как да разбираме изявлението на главния мюфтия в България Мустафа Хаджи, че 40% от издръжката на мюсюлманското вероизповедание в православната ни страна се поема от Турция?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55