Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Танева: Ръст в почти всички отрасли на българското земеделието през 2015-а

Десислава Танева
Снимка: БГНЕС

Регистриран е ръст в почти всички отрасли на българското земеделието през миналата година, заяви в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя откри в Международния панаир изложенията "Агра“, "Винария“ и "Фудтех“. Тази година във форума, който включва и още няколко специализирани изложби, участват 670 фирми. 

Министър Танева подчерта, че най-високо - с 30%, е увеличението в производството на биохрани. Ръст има и в животновъдството, независимо от изключително трудната година за този отрасъл. Макар и с по-малък процент се отчита развитие при трайните насаждения и зеленчуците.

Дали този ръст ще стане устойчив и това ще носи доходи на земеделските производители по-високи, отколкото са имали, разбира се, ще преценим и в края на програмния период, когато ще установим дали мерките за подкрепа са довели до целта, която търсим, а именно - балансирано земеделско българско производство, подчерта министърът на земеделието.

Десислава Танева съобщи още, че според предварително установения график в края на тази седмица ще бъдат разплатени над 140 млн. лева  по няколко от мерките в обхвата на директните плащания - за необлагодетелстваните райони и по Натура 2000.

От своя страна Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара, заяви, че тази година фирмите са представили изключително добри вина за конкурса, съпътстващ международната изложба "Винария".

Според данните за развитието на сектора през миналата година са преработени близо 196 000 тона грозде, произведени са 136 млн. литра вина, а износът надхвърля 50 млн. литра, съобщи Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!