Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията с граничните блокади с Гърция клони към усложняване

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Днес в Гърция се очакват поредни разговори на премиера Ципрас с протестиращите фермери, които блокират границата с България. Вече повече от месец сухопътните комуникации между двете страни не са нормални. Фермери блокират с кратки прекъсвания, кога изцяло, кога частично, транзита на товари и хора в посока България, в разрез с нормите на ЕС за свободно движение на товари и хора. В отговор, българските превозвачи също блокират транзита. Намеса на правителствата за решаване на проблема на двустранно равнище няма, ако не броим три безрезултатни телефонни разговора на премиера Борисов с гръцкия му колега Ципрас и няколко безплодни опита на транспортния министър Ивайло Московски за диалог с регионалните власти от другата страна на границата. Правителството на София сезира Европейската комисия за проблема, засега също без резултат. За Брюксел очевидно е по-важно да се решават финансово-икономическите и  миграционните проблеми, свързани с Гърция, отколкото нейните проблемите с България. А и ЕК не разполага с механизъм за регулиране на проблеми като българо-гръцкия. Междувременно той започна да се усложнява…

След среща с министрите на транспорта и външните работи Ивайло Московски и Даниел Митов българските превозвачи заплашиха Гърция с контраблокада по цялата граница, ако до понеделник свободното преминаване към южната съседка не бъде възстановено. Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт предупреди също, че ако няма трайно решение на проблема, от идния понеделник, ще блокира границите за земеделската продукция от Гърция, включително идваща и през Македония. Ефектът от тази мярка би засегнал изключително гилдията на фермерите, които блокират транзита от гръцка страна. Но блокади щяло да има и по Великден и през лятото, не само за товари, а и за хора. Това не само би удължило конфликта във времето, но и би задълбочило последиците му за туризма в съседната държава в най-силния му сезон.

От друга страна, евентуалното блокиране на превоза на гръцки земеделски стоки през границата с Македония би представлявало частично прехвърляне на един двустранен проблем със свободното движение на товари между България и Гърция върху трета държава. При това в момент, когато и самата тази държава, Македония, има остри проблеми по границата с Гърция, свързани с бежанския поток. Интернационализира ли проблема си с Гърция прехвърляйки го макар и частично върху Македония, България не може да очаква нищо добро за и без това деликатните си отношения с югозападната съседка.

Всъщност проблемът вече е интернационализиран, защото в началото на седмицата българските министерства на транспорта и на външните работи уведомиха писмено всички държави в ЕС, че има затруднения в преминаването през пунктовете на българо-гръцката граница и препоръчат те да преценят дали да насочват трафици към тях. Граничният проблем с Гърция вече не е двустранен и не търпи отлагане, но опитите за решаването му чрез спонтанни контраблокади или санкции на превозвачите от българска страна не водят към развръзка в обозримо бъдеще. Водят обаче към безкрайни искания за обезщетения от гръцка страна и губене на време в съдебни дела. Не прилагането на санкции или контрасанкции, а намирането на взаимноприемливи решения от страна на правителствата, а не на превозвачите, е вярната посока за преодоляване на конфликта преди той да се е превърнал в търговска война.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията


Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

За поредна година в Пловдив пред Джумая джамия отбелязаха "Деня на ашурето“. Домакин е Районното мюфтийство с подкрепата на общината. Жителите и гостите опитаха от вкусния десерт. Публиката бе поздравена от групата за турски народни танци "Ачелия" към..

публикувано на 16.07.24 в 12:24

Синдикатите искат увеличаване на заплатите в държавния сектор с 10 на сто

Най-големият синдикат в страната КНСБ иска в бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение на всички работни заплати с 10%. По изчисления на КНСБ, това ще струва малко под 900 млн. евро, каза президентът на синдиката Пламен Димитров. Вече е имало..

публикувано на 16.07.24 в 12:21

Продължава гасенето на пожарите в страната, критичната точка е Стара Загора

Периметърът от 12 км на големия пожар северно от Стара Загора е заграден, съобщи областният управител Методи Марков. Към момента има шест огнища. По обяд се очаква концентрация на техника, като в гасенето ще се включат два хеликоптера на армията...

публикувано на 16.07.24 в 08:29