Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Колкото повече човещина отглеждаме у себе си, толкова повече божественост пристига като отражение – Теодосий Спасов на 55 години

Снимка: личен архив

Музиката на Теодосий Спасов е толкова разнолика, а творческите му обкръжения – толкова многостранни, че едва ли някъде ще намерите пълното им описание. Често му се налага в кратки срокове да „превключва“ от един проект към друг – напълно противоположен по заряд и звучене. Ако го запитате как успява да пренастройва артистичното си съзнание, ще научите, че единственото усилие, което му коства всичко това е „да живее в сегашно време“. За него дори петдесет и петият му рожден ден не е повод за планове, но със сигурност ще го отбележи сред близки приятели.

Като по-млад правех равносметки и намирах логика в своето развитие – разказва известният музикант. – Установих, че на всеки пет години настъпва някаква промяна. След време, може би около 25-ата си година, престанах с равносметките, но знам, че промените продължават да се случват. Не гледам назад, оставил съм „вълните“ от миналото да идват и да си отиват. Провокира ги сякаш интуицията, а и неща от настоящето. Развих в себе си таланта да изтривам вече отминали неща, да съм повече в сегашното пространство, но с лека мечта за утре. Като че ли западният модел на планиране (да припомня, че той беше и източен някога) за петилетка напред, ме изморява. Виждам, че в музикалния свят не е фатално, ако не си напълнил календара си за предстоящите няколко години. Нещата се случват съвсем естествено и ангажиментите сами се подреждат, освен това пътищата за реализация са много различни. Те не се движат само в посоката, която си представят мечтателите за кариера. Животът ни поднася толкова различни възможности.

Теодосий Спасов получи рано и признание, и изключителна популярност. Още преди да навърши 30 години той беше натрупал значителен сценичен опит. Случвало се е днес да свири на сватба или народен празник, утре – в зала „България“ или на международен джаз фестивал. С какво свързва ранните си години? Отговорът му:

Беше безгрижно време, родителите ми бяха живи, а те много ме подкрепяха. Програмата ми беше заета със звукозаписи, сватби, концертна дейност. Свързвам го и с посещенията на едно от любимите ми места в Пловдив – Музикалната академия, която се намира над Античния театър. Разбира се, че съм се променил оттогава. Човек трябва да се променя, да се развива, да се отскубва от консервативното в характера си себе си. Бях възпитан в патриархален и консервативен фолклорен дух. В Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел, както и в академията много задълбочено изучавах традициите, макар че вече бях потеглил в авантюристични посоки. Животът според мен е за това – до края да сме заети пълноценно с нашето усъвършенстване, с развитието ни. И да стигнем колкото може по-високо на път към благородните места на нашите души. Би трябвало да посветим живота си на това – на съвършенството, любовта, труда, човещината. Колкото повече човещина отглеждаме в себе си, толкова повече божественост пристига като отражение.

Нека припомним, че Теодосий е свирил с музиканти като Трилок Гурту, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Били Кобъм, Казуми Ватанабе и много други. Три години беше част от световно известното ирландско шоу Riverdance. Сред българските музиканти негови партньори през годините са Йълдъз Ибрахимова, Иво Папазов-Ибряма, Петър Ралчев, „Акустична версия“, Милчо Левиев, Симен Щерев….След броени дни, заедно с гъдуларя Пейо Пеев и петима унгарски музиканти, Теодосий Спасов ще направи концертно турне из страната. Ето и още подробности:

Предстои проектът, наречен „Дунавско братство“ – инициатива на Унгарския културен център в София и Министерството на културата, във връзка с националните празници на България и Унгария през март. Благодарение на моите музикални побратимявания по света събрахме група, в която са унгарските изпълнители Никола Паров (мултиинструменталист), съпругата му Агнеш Херцко (певица), Михай Борбей (изключителен джаз саксофонист и също много интересен мултиинструментарлист). Михай е с неговото трио, в което свирят Миклош Лукач – цимбалт и Андраш Деш перкусии. Ще изпълним наши авторски композиции, една от тях е посветена унгарския композитор Бела Барток, по повод 135-ата годишнина от рождението му.

Концертната обиколка започва на 9 март в Габрово и продължава в още седем български града – Варна, Пловдив, Велико Търново и др. След време същият проект ще бъде представен и в Унгария.

Още от категорията

YO-YO Band с първи едноименен албум

Двама от най-активните и безспорно любими джаз музиканти в България започнаха съвместен проект - YO-YO Band, и представиха своя първи едноименен албум. Под името " YO-YO " се крие общият музикален проект на Христо Йоцов и Михаил Йосифов..

публикувано на 02.02.23 в 10:15
Снимка: предоставена от изпълнителите

Никола от Cool Den и Annie V отново с общо участие на софийска сцена

Тази вечер (31.01) двама многообещаващи артисти ще се представят за пореден път заедно в известен столичен клуб, който предоставя сцената си на млади музиканти. Това са Annie V и Никола Симеонов. Ани и Никола пеят заедно от 2016 година...

публикувано на 31.01.23 в 09:05

"Когато пея" ни напомня да следваме пътя си с усмивка

Кога пеете? Когато ви върви?... Калин Вельов и Мария Аврамиди пеят дори и когато не им върви. Така започва песента им "Когато пея". Но това не е първото им съвместно заглавие. Събира ги музикалният проект "АМАЗОНИЯ" - бразилската латино денс формация,..

публикувано на 26.01.23 в 10:15