Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Митов: Няма засилен миграционен натиск по границите ни, Европа е подложена на хибридна „терапия”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Най-важното послание от срещата на върха между Европейския съюз и Турция е, че съюзът си връща контрола върху външните граници – това е нещо, за което настояваме от месеци. Другият положителен елемент е желанието реадмисионното споразумение между ЕС и южната ни съседка да започне да се изпълнява максимално бързо, заяви външният министър Даниел Митов. Като особено важен резултат от срещата той изтъкна, че Турция се е съгласила да приеме обратно всички нелегални мигранти, които поемат от бреговете й към гръцките егейски острови, а Старият континент, от своя страна, се ангажирал да посрещне същия брой сирийци от пребиваващите в страната.

След затварянето на балканския миграционен път няма данни за засилен натиск върху границите ни с Турция, Гърция и Македония, увери още дипломатът.

България е подготвена за всякакви сценарии – беше проведено учение по границата, ангажирали сме ресурса на армията и на Гранична полиция в максимална степен, имаме и план за действие, който е логистично и финансово подкрепен, така че да можем да реагираме за часове на потенциално създаваща се ситуация. Освен това имаме и договореност с нашите гръцки и турски колеги за ранно предупреждение, ако се появят данни за засилен миграционен натиск в посока на България.

На срещата в Брюксел са набелязани и мерки за разбиване на престъпните мрежи за трафик на хора.

Операцията на НАТО в Егейско море сега започва, но се надяваме, че също ще доведе до резултати за намаляване на дейността на трафикантите на хора. И естествено, намерението на Турция да не допуска създаването на нов маршрут – т.е. трябва да е ясно, че този, който затваряме в момента, е приключен и в същия момент не бива да се допуска създаването на алтернативен балкански маршрут. България ще продължи да отстоява позицията, че намерението на Турция трябва да се превърне в конкретни действия, коментира Даниел Митов.

Преди тези изявления дипломатът се срещна със студенти от Университета за национално и световно стопанство, за да обсъди с тях предизвикателствата пред външната ни политика. Той каза, че през последната година страната ни е била домакин на политици с регионално и световно значение и българската външна политика бележи един от най-активните си периоди през последните десетилетия.

По повод на кризата с мигрантите Даниел Митов заяви, че няма вечен бежански статут. Хората, които сега бягат от страни с конфликти, някой ден ще се завърнат и ще участват във възстановяването на собствените си държави, добави той. Министърът прогнозира, че Шенген не само няма да се разпадне, но скоро ще се разшири с още две страни – България и Румъния.

Хибридната война е един от най-сериозните рискове за националната ни сигурност, подчерта Даниел Митов. Чрез пропаганда се прави опит да се разколебае цивилизационния избор на страната ни и да се подкопае националния ни суверенитет. По думите на министъра, цяла Европа е подложена на хибридна „терапия”:


Облъчват ни с информационни ГМО-та, които се опитват да разколебаят интеграционния процес на континента и европейския избор на България в частност. Ще дам два примера. Първият е когато мое интервю пред водеща руска агенция се появи в доста различен вид. Балансът на текста и посланията беше нарушен от липсата на цели абзаци, които бяха изтрити. Вторият е „интервю” с мен в новопоявил се сайт. За него научих, след като ме потърси посланикът на държавата, за която се говореше в интервюто. Това са само бегли примери как работи фабриката за дезинформация. Същата, според която Нийл Армстронг не е астронавт, а актьор, снимал кацането на Луната в Холивуд. Същата, която твърди, че купестата облачност не е кондензирана вода, а американско химическо оръжие. Същата, която сътвори измислицата, че България е поканила турския президент Ердоган да чества 3 март на връх Шипка, но не и руския президент Путин. Подобен тип хвърляне на информация във вентилатора създава среда на несигурност, на недоверие в собствените институции и изсмуква енергията им в обяснения, каза още министърът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Драгана Трифкович геополитически анализатор (ЦГСИ, Белград), Диогенис Валаванидис, директор на Центъра за защита на християнската идентичност в Белград и Василианна Мерхеб от Международния форум на православните жени

Участници в Международна конференция призоваха за спиране на гоненията срещу УПЦ пред украинското посолство в София

Да се гарантира прекратяването на грубото погазване на европейските демократични ценности и свободи, под формата на нарушаване на основните права на паството на Украинската православна църква, както и отмяна на закона за забраната ѝ – такива бяха..

публикувано на 28.08.24 в 18:02
Архиепископ Теодосий Севастийски

Архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия призова за подкрепа на православните в Газа и Украйна

По време на проведената наскоро в София конференция, в защита на каноничната Украинска православна църква, Севастийският архиепископ Теодосий (Атта Алла Хана) поздрави Негово Светейшество патриарх Даниил. "Нека Бог да го подкрепя в служението и му..

публикувано на 28.08.24 в 14:08

Политиците в България все по-трудно успяват да управляват случващото се в страната

Вторият служебен кабинет, ръководен от Димитър Главчев положи клетва пред Народното събрание. Основна задача на екипа от служебни министри отново ще бъде провеждането на честни избори, като поредният предсрочен парламентарен вот е насрочен от..

публикувано на 28.08.24 в 12:15