Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорд на преките чуждестранни инвестиции в България

Снимка: архив

Шестгодишен рекорд отбелязаха преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ в България през миналата година. Равнище от 1,575 млрд. евро чужди вложения не беше достигано от 2009 г. насам. Според шефа на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев това се дължи преди всичко на икономическата и политическа стабилност на страната, която отбеляза икономически ръст от 3% през 2015 г. и избягна всякакви политически и социални кризи и сътресения.

Малко или много са милиард и половина евро, вложени в българската икономика през миналата година? На фона на предкризисните рекордни през 2007 г. почти 9 млрд. евро инвестирани в „строителния балон”, сумата изглежда малка. В контекста на брутния вътрешен продукт, надхвърлящ 45 млрд. евро, тези чужди капиталовложения също не изглеждат много и способни да дадат някакъв съществен принос в икономиката. Така или иначе обаче, налице е шестгодишен рекорд и ако това се превърне в тенденция, то тя е похвална и окуражаваща.

Положителното значение на ПЧИ в България става още по-ясно като се отчете, че българската икономика е слабо капитализирана. Това означава, че местните капитали не са достатъчни за някакви по-значими инвестиции и в това отношение единствените две решения са ПЧИ и европейските фондове. И по отношение на усвояването на европейските субсидии България отбеляза през миналата година нелоши резултати, като усвои над 90% от предназначените за нея по линия на кохезионната политика средства.

Има и още един аспект, който е много важен, когато говорим за ПЧИ и това засяга секторите и отраслите, в които отиват тези свежи пари. Едно е ако се влагат в бизнеси с ниска добавена стойност, с неясно бъдеще и с несигурни пазарни позиции, другояче стоят нещата, ако парите се инвестират във високотехнологични и рентабилни производства и сектори. В този случай към прекия ефект под формата на повишаване на БВП и разкриването на нови работни места, трябва да се добавят и косвените и каскадни ефекти, които съпровождат по веригата такива модерни икономически решения. В конкретния случай с рекордните ПЧИ в България през миналата година става дума точно за такива вложения. Данните сочат, че най-много пари са вложени в машиностроенето, автомобилната индустрия, високите технологии, както и в аутсорсинга на бизнес процеси.

Експертите смятат, че позитивната тенденция от миналата година ще се запази и през тази 2016 г. От Българската агенция за инвестиции съобщават, че в момента работят по сертифицирането на 14 нови проекта, които в следващите две-три години ще донесат нови 200 млн. евро на България и 3000 нови работни места. Има се предвид и вече проявения чуждестранен интерес към българското биоземеделие и хранителна промишленост, към медицинския и СПА туризъм, за какъвто България има малко конкуренти в Европа. А това е много важно, защото по произход ПЧИ в България са преди всичко европейски с надежди в скоро време по-активно да се включат в тази група и китайците, които всъщност вече направиха първия автомобилен завод в съвременна България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04