Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Димитрова: „Преди да кажа първата си дума, съм слушала само опера“

| обновено на 30.03.16 в 13:26
Снимка: личен архив

В дните около своята 80-годишнина Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред позналите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца.

Жанровете, в които започваме класацията, отговарят на музикалните стриймове в горния десен ъгъл на сайта ни. Самите произведения ни се предлагат от авторите на съответните стриймове. Затова в няколко последователни материала ви запознаваме с тези колеги. Те отговарят на въпроси, свързани с първите им музикални и радио спомени, идеите, принципите и евентуалните компромиси, въплътени в стриймовете. В случая с класиката "класацията" ще е малко по-различна.

Светлана Димитрова е автор на предавания за класическа музика в програмата за култура на БНР "Христо Ботев" и на класическия стрийм на Радио Бинар. „Трубадур“ е сред най-ярките й спомени - още съвсем малка в Летния театър в Бургас, как тича между скамейките преди началото, защото на сцената ще излезе един много важен за нея човек :

Израснала съм в операта и преди да кажа първата си дума съм слушала само оперна музика, моят баща е оперен певец. Още преди да знам какво е това, вече знаех наизуст цели арии, цели фрази. С брат ми и братовчедите ми си играехме на „Севилския бръснар“ и на „Ловци на бисери“.

Как радиото влиза в живота на Светлана - по най-естествения начин,

Влязох професионално в музиката благодарение на радиото, нищо не ми отне, даде ми всичко -казва тя и допълва с хумор, че както съселяните на баща й не са разбирали как може да му плащат, за да пее - те всичките пеят, така и на нея да й плащат, за да слуша по цял ден музика и да избира най-доброто за слушателите, си е наистина „страхотна работа!“ Което не значи, че правенето на музикална програма не предполага много труд, изчитане на всичко по темата, за да може най-важното да бъде представено най-атрактивно.

Светлана е много радостна от обратната връзка от слушателите на Радио България на чужди езици, открили стрийма с класическа музика. Едва ли испаноговорещите, които й пишат колко им харесват българските изпълнители, заемащи централна част в програмацията, могат да прочетат написаното от нея, но оценката им за музикалния й подбор е впечатляваща. Сега Светлана дигитализира няколкото български опери по молба на млад слушател от Русия, влюбен в оперното изкуство. Фактът, че той е изписал без грешка името на първата българска опера - „Сиромахкиня“ я зарежда с енергия.

Думата „компромис“ е непозната за Светлана, що се отнася до стрийма, за разлика от ефирните предавания, където компромисно пускат записи само със събитийна стойност.

Идеята за класация на чуждестранните слушатели на предпочитани изпълнения в стрийм „Класика“ не се харесва на Светлана. Тя лично не може да гласува само за една от примите Александрина Пендачанска, Соня Йончева или Красимира Стоянова. В класиката класации не трябва да има - твърди „дъщерята на операта“, но ни представя три изпълнения. Те са на арията на Ла Вали от едноименната опера на Алфредо Каталани, в изпълнение на три много обичани от публиката български певици, представящи три оперни поколения - Катя Попова, Валери Попова и Цветелина Василева.

Класацията за най-харесвана българска песен на "винена" тема през изминалия месец спечели "Незабрава" с изпълнител Катя Филипова. Дискове с новата програма на Васил Петров получиха Хорст Кун от Германия, Мохамед Даууд ал Али от Катар и Мирослава Рипак от Украйна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15