Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Павлов: Искам да дам познание на младите музиканти

| обновено на 16.03.16 в 17:18
Снимка: личен архив

Доц. Христо Павлов е доказано име в музикалния живот на България. Лауреат е на национални и международни конкурси като флейтист, композитор и диригент. Дирижира множество състави, между които са Чешка филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, София Метрополитен Оркестър, Филхармония Булгарика, Мла­дежкия оркестър на радио “ClassicFM”, Симфоничен оркестър на Пазарджик, Симфониета "София". Преподавател е по оркестрация, студийно продуциране на симфоничен оркестър и музика за компютърни игри в магистърската програма по филмова композиция на Pulse College в Дъблин, Ирландия.

На 19 март, в залата на НМА „Панчо Владигеров“, под диригентската палка на Христо Павлов ще чуем наградени творби на лауреати от международната програма на Pulse College за филмова музика. Всички автори, чиито творби ще бъдат изпълнени, са минали през курсовете на Pulse College, които се провеждат в България от две години и някои от тях са студенти в мастер програмата по филмова композиция. За този проект ни разказва самият Христо Павлов със заразителния си ентусиазъм на учител и новатор:


Концертът е със Симфониета „София“ и съвсем неслучайно е в Музикалната академия. Мисля да поставим началото на едно нетипично за нашите географски ширини сътрудничество. Съдейки и по реакцията на колегите от Ирландия и там не е най-често срещаното, защото беше прието с голям ентусиазъм като нещо ново. Програмата е изцяло от филмова музика, но за разлика от това, което хората обикновено са свикнали да очакват от такива концерти, няма да са познатите мелодии от големи филми, а ще бъде подобна музика, съвсем скоро създадена от автори, които тепърва предстои да популяризират своите имена. Всички са с гарантирано високо професионално ниво. Възпитаници са на различни програми на колежа в Дъблин и работят асоциирано по тези програми с Дъблинския технологичен институт, с оглед на качеството и признанието на дипломи, програми и т.н., за да може да бъде международно висок стандартът на завършването.

Както всичко важно на този свят, особено в областта на изкуствата, нещата се случват благодарение на лични контакти. Работя с тези партньори от петнадесет години, особено в лицето на Дерек Глийсън, ръководител на курса по филмова композиция в колежа. Той е филмов композитор, но също така диригент, базиран от много години в Лос Анжелис, по рождение е ирландец. Благодарение на него аз също започнах да преподавам. Натоварен съм с част от нещата в програмата, които се случват на българска територия. Концертът, който ще дирижирам със „Симфониета“, включва представянето на единайсет композитори от Хонконг, Сингапур, Италия, САЩ и Ирландия. Музикантите от „Симфониета“ винаги откликват на интересните предложения, за което сме им признателни. За съжаление, няма да свирим български автори, защото, както курсовете, така и мастер обучението в този колеж са на цена, която трудно може да си позволи наш сънародник. От тази година на курса, който се провежда във Варна 25 дни през лятото, всеки, който има желание от българските композитори, може да дойде и да слуша, без това да му струва нищо. Дерек Глийсън е обиколил много места. Той предпочете Варна, тъй като съчетанието на море, курортен център и в същото време – наличие на сериозна база, дава идеалните условия за провеждането на такъв мащабен проект. В курса са включени и записи на създадените произведения, както и концертно изпълнение. Започва се със скици за пиано и се достига до малък симфоничен оркестър на финала. Това е част от обучението на всички участници. Искам да пренеса повече от това познание тук, при нас. Преподавам и в НМА, ние също имаме мастер клас по медийна композиция, но в Ирландия лекторите са топ имена в индустрията. Ако можем да направим достъпни курсовете за нашите млади хора, ще бъде много полезно и аз съм съсредоточил усилия в тази посока.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15