Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Снимка: Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи самостоятелен албум "Продължавай да мечтаеш". В него тя включи редица дуети с големи имена в българската музика като Тони Димитрова, Маргарита Хранова, Марио Николов – все песни, които звучат извън стилистиката на групата. Но през цялото време Мери е работила по тези песни с момчетата от бенда. Освен това Мери Бойс Бенд е постоянно работеща – свиреща и пътуваща – група, така че всеки различен проект изисква отдаване и свободно лично време.

Мери споделя, че по време на пандемията не е имала вдъхновение за създаване на нова музика и е очаквала своите щастливи дни, за да напише нови песни:

"От много години вече се опитвам в текстовете да вкарвам слънце, лятото, това, което е хубавото помежду ни. Защото животът и светът ни представят толкова много лоши неща в последно време, че няма как и музиката да бъде такава. Не трябва музиката да бъде такава! Текстовете трябва да бъдат нещо различно – един красив остров, на който хората да имат възможност да доплуват всеки път, когато им се иска някакво спасение."

Мария Мутафчиева

Признава, че 6 години не са малко в един човешки живот и че дори е имала колебания дали да продължи да създава музика под името Мери Бойс Бенд, или само като Мария Мутафчиева, защото е гледала в друга посока през това време. Но все пак копнежът по реализиране на нов материал остава и ние сме свидетели на този нов старт, който песента "Здравей" дава на групата. Ще можем да я чуем на живо в летните концерти на Мери Бойс Бенд – първият е на 13 юли в рамките на фестивала "Лято над нещата" в Сакар планина, на 15 август ще свирят на черноморския о-в Св. Анастасия – тогава е именният ден на Мария и десети рожден ден като туристическа дестинация на острова. На 23 август Мери Бойс Бенд ще бъде хедлайнер в първата вечер на рок-фестивала в крепостта Хоталич близо до Севлиево. Заради всичко това, както и заради възможността да представят още един нов сингъл, музикантите очакват лятото с нетърпение.

Въпреки натоварената си програма, Мери и момчетата от групата се надяват да им остане време за създаването на още нови песни, които да оформят нов албум. Очакванията са той да е готов през 2025 г. и да бъде посветен на 30-тата годишнина на Мери Бойс Бенд.Ще бъде концептуален албум, с доста близки истории, разказани наистина една след друга. По новите песни Мери отново работи в колаборация с Миро (Мирослав Мутафчиев) – той създава музиката, тя пише текстовете. Така е и в първата им нова песен от шест години насам - "Здравей", за която Мери казва:

"Това, което искам да кажа на хората, е да продължават да мечтаят. И да не забравят, че наистина ние сме героите в нашия живот – всичко зависи от нас. Обичам ви! "Здравей!".


Снимки: Facebook /Мери Бойс Бенд, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската народна песен не може да се преведе, но е магнетична за света

Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..

публикувано на 18.06.24 в 10:10

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05