Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите изпаднаха в конфузна ситуация, закриха комисията „Турция – Русия” преди да е заработила

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Депутатите се разкаяха и закриха скандалната временна комисия „Турция – Русия”, която те самите създадоха на 19 февруари, за да разследва дали тези две страни се намесват или не във вътрешната политика на България. Така изпаднаха в смешна и конфузна ситуация. Решението за такава комисия беше безпрецедентно в новата българска история, а и не стана ясно какво по-конкретно и как тя трябваше да проверява.

Идеята за нейното създаване възникна, след като опозиционната партия ДПС свали от поста своя лидер Лютви Местан, а той потърси закрила в турското посолство в София. По-късно Местан учреди своя партия в България с подкрепа, както се твърдеше, на Анкара. Русия пък беше „добавена” от Реформаторския блок, според който български политически партии системно прокарват в страната ни интересите на Москва.

Реакцията на Анкара и Москва не закъсня. Турският посланик в София Сюлейман Гьокче определи съмненията за вмешателство на неговата страна във вътрешната политика на България като „много тъжни и жалки”. Кремъл пък обвини България в „неомаккартизъм” и определи създадената от Народното събрание комисия като „нелепа” и „проява на цинизъм” в навечерието на 138-та годишнина (3-ти март) от освобождението на България от турско иго благодарение на победата на Русия във войната с Турция.

Но имаше и една неочаквана реакция, тази на премиера Бойко Борисов. Той строго размаха пръст и укори депутатите от неговата партия ГЕРБ, че са сгрешили, гласувайки за създаването на комисията. Нищо добро няма да излезе от тази комисия, каза Борисов, припомни, че едва е успял да „укрепи” отношенията с Турция и Русия и се разпореди тя да бъде закрита. Така и стана миналата сряда, с гласовете на тези, които я създадоха.

Може би най-точна е оценката на академик Георги Марков, изтъкнат български историк: Тази комисия беше излишна, има други органи на държавата, които знаят доколко влиянието на Русия и Турция в България преминава линията на закона. А е известно, че Русия и Турция добре пропагандират в България, защото имат своите механизми за икономическо, политическо, верско и културно влияние. Лидерът на националистическата партия ВМРО Красимир Каракачанов е на друго мнение: Такава комисия трябва да има, но не да се фокусира само върху Турция и Русия, а да обхване и други страни, включително САЩ, съседни държави и някои страни-членки на ЕС, които по брутален, безпардонен начин се намесват във вътрешните работи на България.

Бутафорията около мъртвородената парламентарна комисия „за проучване на факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Турция и Русия във вътрешната политика на България”, навежда на два тъжни извода. Единият е, че с неадекватното си поведение, родните депутати могат да навредят, включително и без да искат, на националните интереси на България, както в непосредствен така и в дългосрочен план. И второ, харизматичният сегашен премиер започва все по-често да решава еднолично какво и как да гласуват депутатите, което е вредно за една парламентарна демокрация, при това членуваща в Европейския съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55