Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите изпаднаха в конфузна ситуация, закриха комисията „Турция – Русия” преди да е заработила

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Депутатите се разкаяха и закриха скандалната временна комисия „Турция – Русия”, която те самите създадоха на 19 февруари, за да разследва дали тези две страни се намесват или не във вътрешната политика на България. Така изпаднаха в смешна и конфузна ситуация. Решението за такава комисия беше безпрецедентно в новата българска история, а и не стана ясно какво по-конкретно и как тя трябваше да проверява.

Идеята за нейното създаване възникна, след като опозиционната партия ДПС свали от поста своя лидер Лютви Местан, а той потърси закрила в турското посолство в София. По-късно Местан учреди своя партия в България с подкрепа, както се твърдеше, на Анкара. Русия пък беше „добавена” от Реформаторския блок, според който български политически партии системно прокарват в страната ни интересите на Москва.

Реакцията на Анкара и Москва не закъсня. Турският посланик в София Сюлейман Гьокче определи съмненията за вмешателство на неговата страна във вътрешната политика на България като „много тъжни и жалки”. Кремъл пък обвини България в „неомаккартизъм” и определи създадената от Народното събрание комисия като „нелепа” и „проява на цинизъм” в навечерието на 138-та годишнина (3-ти март) от освобождението на България от турско иго благодарение на победата на Русия във войната с Турция.

Но имаше и една неочаквана реакция, тази на премиера Бойко Борисов. Той строго размаха пръст и укори депутатите от неговата партия ГЕРБ, че са сгрешили, гласувайки за създаването на комисията. Нищо добро няма да излезе от тази комисия, каза Борисов, припомни, че едва е успял да „укрепи” отношенията с Турция и Русия и се разпореди тя да бъде закрита. Така и стана миналата сряда, с гласовете на тези, които я създадоха.

Може би най-точна е оценката на академик Георги Марков, изтъкнат български историк: Тази комисия беше излишна, има други органи на държавата, които знаят доколко влиянието на Русия и Турция в България преминава линията на закона. А е известно, че Русия и Турция добре пропагандират в България, защото имат своите механизми за икономическо, политическо, верско и културно влияние. Лидерът на националистическата партия ВМРО Красимир Каракачанов е на друго мнение: Такава комисия трябва да има, но не да се фокусира само върху Турция и Русия, а да обхване и други страни, включително САЩ, съседни държави и някои страни-членки на ЕС, които по брутален, безпардонен начин се намесват във вътрешните работи на България.

Бутафорията около мъртвородената парламентарна комисия „за проучване на факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Турция и Русия във вътрешната политика на България”, навежда на два тъжни извода. Единият е, че с неадекватното си поведение, родните депутати могат да навредят, включително и без да искат, на националните интереси на България, както в непосредствен така и в дългосрочен план. И второ, харизматичният сегашен премиер започва все по-често да решава еднолично какво и как да гласуват депутатите, което е вредно за една парламентарна демокрация, при това членуваща в Европейския съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30