Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимните ни курорти закриват сезона с надежда за по-добри времена

БНР Новини
3
Снимка: pamporovo.me

Най-тежкият зимен сезон за последните десетина години – така изпълнителният директор на Пампорово, един от трите водещи ски курорта в България, Мариян Беляков, определя ски сезона, който тези дни ще бъде официално закрит. С това мнение със сигурност ще се съгласят и в Боровец и в Банско – безснежната зима създаде трудности както за курортите, така и за туроператорите и за туристите.

Сезонът беше силно повлиян от метеорологичните условия и липсата на сняг доведе до сериозен спад на туристите във всички ски центрове – обобщава Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Курортът беше посетен от около 250.000 туристи, като тази цифра щеше да бъде още по-голяма, ако времето позволяваше“ – споделя Мариян Беляков от Пампорово дни преди закриването на сезона. Знаете, че хората се влияят изключително много от прогнозата за времето и от това, което гледат по телевизията. В интерес на истината до средата на февруари, въпреки тежката обстановка в цяла Европа, ние имахме едни от най-добрите условия за ски с около 10 отворени писти, и то още от декември. Благодарение на изключително добрата система за изкуствен сняг, която имаме, хората на практика почти не усетиха липсата на естествен сняг.

Очевидно снегът ще бъде основният проблем за ски спорта през следващите години. Дори състезанията за Световната купа тази година изпитаха сериозни трудности при организирането на стартовете. Промените в климата съпътстват ски курортите. Достатъчно ли е в курортите да има изградена система за изкуствен сняг?

Не мисля, че се случва нещо кой знае колко драматично с климата – смята Мариян Беляков. – Просто няма един сезон еднакъв с другия. Считам, че на 5-8 години е нормално да има и такъв безснежен сезон. И въпреки това, когато става дума за изкуствен сняг, няма вече себеуважаващ се курорт в Европа, който да няма инсталация за изкуствен сняг. Причината за това обаче е, че изкуственият сняг е с много по-стабилна кристална основа и комбинацията от естествен и изкуствен сняг в правилната пропорция дава перфектната и издръжлива снежна покривка.

И тази година Пампорово заложи на традиционните си гости.За поредна година родопският курорт беше зимна дестинация номер 1 за българите. Заедно с това ски ваканцията си тук прекарват и много турски, гръцки и румънски туристи, както и англичани и руснаци. По думите на търговския директор на Пампорово Татяна Маринова, курортът е привлекателен както за семейства с деца, така и за опитни скиори. А през следващия сезон Пампорово ще предложи и първото обединение на ски зони в България, практика, която е широко разпространена в алпийските страни:

Чепеларе с пистата Мечи чал стават част от ски зона Пампорово, което ще бъде огромен бонус за всички наши вече редовни клиенти. Те ще оценят това, което ще се случи между двете ски зони и превръщането на Пампорово в един курорт на световно ниво. Прекрасната природа, чистият въздух, слънчевите дни, липсата на всякакво замърсяване – всичко това ни дава възможност да предложим един добър продукт на високо ниво – убедена е Маринова.

Мариян Беляков представя кандидатурата на Пампорово за домакинство на СП за журналисти през 2018 г.
И макар в края на един труден сезон, Пампорово има с какво още да се похвали. След двата старта за Европейска купа в алпийските ски през тази година родопският зимен център спечели домакинствата на още две големи спортни събития. През 2018 г. Пампорово ще бъде домакин на Световното първенство по ски за журналисти, в което по традиция се включват над 200 колеги от повече от 30 страни. Така България ще организира за трети път състезанията в уникалната комбинация гигантски слалом и ски бягане след домакинствата през 1985 г. на Витоша и 2006 г. в Банско. Световните срещи на Международния ски клуб на журналистите (SCIJ) се провеждат ежегодно от 1953 година насам. Кандидатурата на Пампорово бе приета единодушно от 32 страни членки на СКИЖ в италианския алпийски център Сестриере, където в средата на март се състоя тазгодишното Световно първенство. То донесе на България поредно успешно класиране. В гигантския слалом Юлиян Стоянов спечели сребърен медал, а нашата колега Весела Владкова се класира на престижното пето място при жените.

Година по-късно Пампорово ще организира световния Интерски конгрес, когато Световната организация на ски учителите се събира веднъж на четири години за обмен на опит и практики. В 10-дневния форум ще се включат над 40 страни, което означава още по-голяма популярност на България като зимна туристическа дестинация. 

В галерията можете да видите снимки от Световното първенство за журналисти в Сестриере (Италия).

Снимки: Весела Владкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35