Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истината за атентата срещу Йоан Павел II все още е забулена в тайна

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 29 март преди тридесет години Римският наказателен съд произнесе оправдателна присъда за Сергей Антонов, обвинен от турския терорист Али Агджа за това, че той и още двама българи са били подбудители и организатори на извършения от самия него атентат на 13 май 1981 г. срещу Папа Йоан Павел II на площад „Св. Петър” в Рим. По този повод на посещение в София беше Джузепе Консоло, адвокатът на Антонов по време на процеса. Той бе посрещнат с почести и бе удостоен със званието „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По повод годишнината беше представена и книгата „Сергей Антонов, страдалецът от Рим”, написана от Атанас Кременлиев и Марин Петков, офицери от българското разузнаване в ония времена.

Какво се случи тогава? След като стреля с пистолет и рани главата на римокатолическата църква, Али Агджа беше арестуван и съден по бързата процедура. Той призна, че е действал по убеждение и самостоятелно, за което бе осъден на доживотен затвор. Но година по-късно турският терорист промени твърденията си и заговори, че атентатът е бил подготвен от българските тайни служби, а той е изпълнил поръчението им. Следователят Иларио Мартела се зае със случая и в края на разследването разпореди арестуването на трима българи – Сергей Антонов, служител в представителството на БГА „Балкан” в Рим, Тодор Айвазов, касиер в българското посолство в Рим, и Желю Василев, секретар на военния аташе в посолството.

На 25 ноември 1982 г. в присъствието на фотографи и телевизионни репортери във Вечния град бяха сложени белезниците на Сергей Антонов. Другите двама българи тогава се намираха в родината си и не попаднаха в ръцете на италианското правосъдие. Новината за „писта булгара” – „българската следа” – в покушението срещу папата обиколи мълниеносно света.

Американският президент Роналд Рейгън вече беше обявил „кръстоносен поход” срещу „империята на злото” – СССР. Американката Клеър Стърлинг вече беше написала книгата „Времето на убийците”, в която подхвърля подозрението, че България, най-верният сателит на СССР, е подготвила заговора срещу папа Войтила. А полският папа вече беше заявил, че ако се наложи, ще бъде на барикадите редом с Лех Валенса в борбата срещу комунистическия режим в неговата родина.

Последваха четири години на предварително следствие и шумен съдебен процес. Но когато стана време доказателствата и обвиненията да се сложат на везните на Темида, италианският съд явно нямаше друг избор и на 29 март 1986 г. съдията Северино Сантиапики оневини Сергей Антонов, макар и с витиевата формулировка „поради недостиг на доказателства”, а атентаторът Али Агджа продължи да излежава доживотния си затвор. На първи април 1986 г. Сергей Антонов се завърна в София с диагноза мозъчна атрофия, причинена от психотропните препарати, които, според лекарите, насилствено са му били прилагани в италианските затвори. Заживя самотен, а на първи август 2007 година бе намерен мъртъв в жилището му.

Какво се случи с Али Агджа? По случай двехилядната година от рождението на Исус Христос, т.е. в началото на новия век, папа Йоан Павел II, прости стореното от Агджа зло срещу него. Прошката беше знак за италианския президент Карло Адзелио Чампи да помилва атентатора, излежаващ доживотен затвор в град Анкона. Така и стана. На 13 юни 2000 г., след декрета за помилване, Али Агджа беше екстрадиран в родната му Турция. Така италианските власти се освободиха от необходимостта да доведат до край разследването за атентата на века и да кажат цялата истина за раздухваната в продължение на години така наречена „българска следа” в него.

Финален акорд за края на „българската следа” беше официалното посещение на Йоан Павел II през май 2002 година в България, първа папска визита в 14-вековната история на страната, която произведе и сензационна новина. „Никога не съм вярвал в така наречената българска следа в опита за покушение срещу мен, това беше инсинуация и голяма несправедливост към българския народ”, заяви папа Йоан Павел II по време на срещата си с президента Георги Първанов. Нека не се питаме защо, след като е знаел всичко това, папата го каза едва при посещението си в България. По-важният въпрос е защо тази инсинуация продължи да бъде подхранвана години наред от италианската магистратура, която, дори и след освобождаването на Антонов, възбуди още две завършили безславно следствия за българско съучастие в атентата срещу папата.

Римската магистратура остана длъжник на истината, защото и днес остават без отговор поне два въпроса. Кой и защо организира атентата срещу папата? Кой и защо подучи Али Агджа да заговори за „българска следа” в него?

Надали в обозримо бъдеще ще научим цялата истина за „атентата на века”. В тази история през годините се преплитаха, а може би и сега се преплитат много интереси, съществуваха, а може би и сега съществуват деликатни равновесия, не само между тайните служби по света, но и между отделни държави. Надали някога ще се появят на бял свят досиетата от архивите на американските и италианските тайни служби, свързани с изфабрикуването на „българската следа”. Тази „следа” изигра съществена роля за рухването на съветския блок в края на 1989 година, с което приключи последната фаза на Втората световна война – Студената война. А победителите винаги имат право, или както са казвали древните римляни VAE VICTIS, горко на победените.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14