Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реанимираме в Азия отношения, изоставени от десетилетия

БНР Новини
Министър Даниел Митов се срещна с президента на Индонезия Джоко Уидодо
Снимка: БТА

Почти цялата изтекла седмица външният министър на България Даниел Митов прекара в Югоизточна Азия, правейки официални посещения в Малайзия и Индонезия. Обиколката е впечатляваща, ако не с друго, то с факта, че в Малайзия български външен министър не бе ходил изобщо, а в Индонезия визита на такова ниво не бе имало от 1965 г. насам. За обикновения българин двете далечни държави може и да се екзотични дестинации, но в реалностите на политическите и икономически отношения нещата не стоят така. И Малайзия, и Индонезия са важни икономически партньори на ЕС, на който България е член, а това слага силен отпечатък върху отношенията й с тях.

Но в разговорите на министър Митов в Каула Лумпур бе отбелязано, че отношения могат да се задълбочават също по линия на АСЕМ /Форума „Азия-Европа”/ и други многостранни формати. България би приветствала малайзийски инвестиции в икономиката си, а от своя страна предлага хранителни стоки и продукти на машиностроенето и електротехниката. С подписването на двустранен меморандум за сътрудничество по правни въпроси се очертаха и възможности за обмен на законодателна информация, и професионалисти в правната област.

Трябва да се отбележи, че визитата на външния министър в Индонезия бе предшествана от работни контакти през последните години на равнище министерства на икономиката и земеделието. Стокообменът с тази държава е скромен, от порядъка на стотина милиона долара годишно, но окуражаващ, предвид факта, че бележи тенденция към чувствителен ръст. България се стреми да привлече търговските потоци от Индонезия към ЕС към своите пристанища на Черно море, а предлага на индонезийския пазар вино, кисело мляко, млечни продукти, етерични масла, пшеница, месо, семена, тютюн, електронни части, машини и др.

Но връзките с Малайзия и Индонезия са благоприятствани не само от качеството на България на член на ЕС, но и от качеството на тези две държави като членки на АСЕАН /Асоциацията на страните от Югоизточна Азия /. ЕС е вторият най-голям външнотърговски партньор на АСЕАН след Китай с търговския стокообмен клонящ към 200 милиарда евро. Това е предпоставка за възходящо развитие не само на икономическите, но и на политическите отношения. Реанимирането на връзките с Малайзия и Индонезия става при благоприятни външни условия и може да се очакват бързи развития.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52