Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ETNOTIX с официална премиера пред публика

Снимка: личен архив

Квартет от гъдулки, народна певица, китарист и перкусионист – това е съставът, обединил усилия и идеи в група ETNOTIX. Оригинално и запомнящо се, името на формацията е много подходящо за музикалния заряд на пиесите в репертоара, съчетаващи фолклор, етно, поп и рок. Младите изпълнители привличат все повече почитатели. Независимо, че първият им самостоятелен концерт предстои, те са били многократно на сцената в програмите на фолклорен ансамбъл „Чинари“. Как се е появила идеята за създаването на ETNOTIX и какво да очаква публиката на 7 април в Sofia Live Club научаваме от Десислава Тодорова и Любомира Павлова.

Десислава е от Варна, завършила е там музикалното училище със специалност гъдулка. В момента учи българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а в групата свири втора гъдулка.

Идеята за „Етнотикс“ – разказва тя – е на продуцента Асен Павлов и Ангел Добрев – известен гъдулар, солист на ОНМ на БНР. Работим заедно от около две години. Специално за нас музика написаха признати майстори в жанра – освен Ангел Добрев, това са Костадин Генчев, Кирил Владов и др. Опитваме да правим и кавъри на известни световни хитове, самите ние също създаваме музика. С пълни шепи „грабим“ от автентичния фолклор и го обработваме според собствените си виждания. Като ученичка изпълнявах най-често тракийски и странджански фолклор. От известно време живея в София и започнах да свиря с удоволствие и шопски. Всички ние имаме една много важна цел – да пазим традицията, но да я показваме по нов начин. Искаме да популяризираме народното изкуство сред младите хора. Ние сме го изучавали в специализирани училища и харесваме много необработените песни и мелодии, но те като че ли по-трудно достигат до по-широк кръг наши връстници. В „Етнотикс“ смело съчетаваме българските мелодии с различни стилове, надяваме се да се утвърдим като група със собствен стил.


Любомира е възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков“ в София, където е завършила народно пеене, продължава образованието си в Софийския университет, специалност музикална педагогика. С нея продължаваме разговора за мястото на необработения фолклор, както и за различните му стилови превъплъщения.

Бих могла да кажа, че според мен автентичният фолклор може да бъде приет също толкова добре и в оригиналния си вид. Свидетели сме колко е популярна нашата традиционна музика в САЩ, Англия и много други страни. Но ние искаме да разгърнем повече възможностите ѝ, да покажем, че може да се съчетава с всичко и има място навсякъде по света. Не само ние, много музиканти правят подобни експерименти, при това много успешно. За концерта на 7 април сме подготвили поредица от изненади. Специален гост е шампионката по бийтбокс Адриана Николова, популярна повече като Печенката. Всички парчета са по музика и текст на Ангел Добрев, sound design Кирил Добрев. Нека представим и останалите участници в групата: Деница Христова е първа гъдулка, трета гъдулка и беквокал – Деница Дончева. На алтова гъдулка (интересен инструмент с нисък строй) свири Латина Буневска. На перкусиите е Калоян Павлов, известен на публиката и като много атрактивен танцьор, на китарата е Александър Кирилов. Всички членове на групата са с музикално образование. Вълнуваме се много, защото това е първото ни сериозно представяне. С него искаме да заявим нашето присъствие на музикалната сцена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05