Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музикант на годината“ за 2015 – в очакване на наградите!

Призът "Музикант на годината"
Снимка: Христо Илиев

За двайсет и пета поредна година ще бъдат връчени статуетките на „Музикант на годината“, а събитието ще се проведе на 23 април 2016 г. от 19 часа, в зала 6 на НДК с гала концерт на наградените. „Музикант на годината” е уникална награда, която се определя от слушателите на предаването за класическа музика „Алегро виваче” по програма „Хоризонт” на БНР. Допитването се провежда от 1991 година.

Носители на приза в предишните 24 издания са били: диригентите проф.Васил Арнаудов, Емил Табаков, Росица Баталова, Йордан Камджалов, Найден Тодоров и Ваня Монева, оперните прими Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова и Красимира Стоянова,  цигуларите проф.Минчо Минчев, Васко Василев, Светлин Русев и Мичо Димитров, пианистите проф.Виктор Чучков и Людмил Ангелов, клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров, композиторът проф.Иван Спасов, кавалджията Теодосий Спасов, перкусионистката Татяна Колева. И този път статуетката „Музикант на годината” е дело на скулптора Христо Илиев. Останалите наградени ще получат уникален плакет. Кого подкрепиха най-много слушателите в 25-ото издание на анкетата и кои са новите носители на награди в останалите категории, ще разберем  на самия галаконцерт.

Водещата на „Алегро виваче”  Ирена Гъделева – ревностен деец и поддръжник на „Музикант на годината“, почти от самото начало на провеждане на анкетата преди четвърт век, ни споделя за тазгодишния избор на слушателите и вълненията по преброяването на хилядите почитателски  гласове:

Това, което може би е най-съществено тази година е, че имаме вече 25 издания на тази национална анкета, започнала през 1991 г. с името на проф. Васил Арнаудов. За тези години много имена са заставали като фаворити на слушателската анкета. Често ни убеждават, че може би не най-заслужилите и престижни музиканти получават награди, но за нас, екипа на „Алегро Виваче“ е важно слушателите на БНР да имат право на избор и възможността да изкажат благодарността и възхищението си от изкуството на българските музиканти. А те от своя страна показват уважение към публиката си. Няма музикант, който да е отказал тази награда или да не е бил изключително трогнат от вниманието на своите почитатели. Тази година имахме изненади. Първо големият брой на гласувалите, който беше около шест хиляди и петстотин гласа и второ, много от слушателите предпочетоха хорови състави, оркестри, ансамбли, а не за отделни кандидатури и конкретни личности. Няколко български града се активизираха много и се бореха помежду си по региони. Това говори добре за Националното радио и неговото качествено покритие и слушаемост, както и фактът, че сме популярни и в чужбина по интернет, откъдето идват много гласове. Радостно е, че хората са активни и ги интересува да изказват мнението си.

За наградите и категориите в анкетата, продължава да ни разказва винаги усмихнатата от допира си с музиката Ирена Гъделева:

Наградите ще бъдат доста тази година. Освен статуетката, която получава музикантът на годината кандидатурата с най-много слушателски гласове, ще имаме още осем категории Дебют", Активна творческа дейност", Млад музикант на годината", Музикален проект на годината", „Премиера“, „Юбилей“, „Цялостно творчество“ и „Изключителен принос към българската култура“. Входът е с усмивка и добро настроение за всеки почитател на класическата музика! Денят е на Лазаров ден прекрасен прелюд към Великденските празници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15