Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Пенев – лиричният живописец на своето време с нова изложба

БНР Новини
3
Снимка: Вида Пиронкова

Едно от събитията за културната ни общественост е изложбата на художника Владимир Пенев в столичната галерия „Нюанс“. В експозициите й присъстват творби от класиката до най-съвременните изразни средства на наши творци и чужди автори. В изложбата на Пенев произведенията са наситени с романтична носталгия и поетичен разказ, с фина прецизност. Изкуството е език на знаци, форми и състояния, овладени от автора в рамката на тихо безвремие. И макар че тази експозиция шепти, тя може да бъде чута в нашите несънувани сънища, мечти, блянове, илюзии и надежди – казват галеристите. Ето как представя картините си Владимир Пенев:


Моята поредна изложба е юбилейна. Тя е тиха. Шепти. Принципът, на който е изградена, е недоизказаност, нашепване. Мислена е дълго време. Има специални неща, които са правени за тази галерия, както и творби от последните 5 години. Опитвам се всяка година да правя изложби. Работя в цикли, които изразяват моето отношение: „Извървени пътища“, „Улицата“, „Градът“, „Брегът“. Брегът не само като географско понятие, градът като отправна точка, чадърите не за предпазване от дъжд, а като средство за анонимност. Това е човекът с черни очила, който е анонимен. Той е скрит. Чадърът е щит – предпазва. Реалността, която натоварвам с по-различно, по-символно значение, е повод за създаване на картините ми. Една къща, дърво, улица, са отправни точки за пресъздаване на моите разбирания за рисунка, форма, цвят, пространство. Все неща, които звучат малко архаично в този век, но в които аз вярвам и те ми помагат да изразя чувствата си. Искам и смятам, че съм част от своето време. Привърженик съм на овладяната емоция. Рисувам бавно и трудно.

„Утро”
Владимир Пенев е син на големия български поет Пеньо Пенев и в кръвта му тече лирика, която той пресъздава в платната си по завиден начин. По повод 85-та годишнина от рождението на баща си художникът е издал книгата „Аз, глас и съвест на епохата“ с избрани стихове на Пеньо Пенев. Тя е представена в експозицията и е предназначена за колекционери на редки произведения на изкуството. Всеки поетичен цикъл на големия ни поет, отишъл си твърде млад в края на петдесетте години на миналия век и разочарован от „новата действителност“, е илюстриран с оригинална рисунка – пастел. Това е личният прочит и разбиране на поезията на сина му Владимир. Към книгата е приложен и компакт диск с архивни записи на стиховете на Пеньо Пенев, четени от самия автор и съхранени от неговия приятел, скулптора Николай Шмиргела. Те са предадени и пазени в Златния фонд на БНР:

Определят ме като „поетичен реалист”. Чета и се вълнувам от поезия. Поезията, това са думи, които се обичат. Важи и за живописта –цветове, които се обичат. Нещо, което правя за първи път и за мен е важно и много лично – в рамките на изложбата представяме 33 библиофилски екземпляра на моя баща – поета Пеньо Пенев, които са илюстрирани от мен. Всяка една книга е отделен албум. Тя съдържа 5 цикъла от творчеството на Пеньо Пенев и всеки един екземпляр съдържа 5 мои пастелни рисунки. Всеки един екземпляр е уникат и не се повтаря с другия. Към албумите има приложен и диск, който е с гласа на татко, от рециталите, които са си правели в ателието на Шмиргела – големия български скулптор, който е имал един от първите магнетофони UHER (1958-59 г.), където са се записвали. Той е бил така добър и отговорен да предаде лентите на БНР, където са обработени и изчистени от паразитен шум. Това сме ние – Пеневи… – завършва Владимир Пенев лирикът живописец на своето време и добавя, че без поезия не може да живее нито миг.

Снимките са предоставени от художника


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Четирима български автори ще бъдат представени на Панаира на книгата във Франкфурт на Майн

Министърът на културата Найден Тодоров откри официално българския национален щанд на Панаира на книгата в гр. Франкфурт на Майн, Германия – най-големия книжен форум в света: "Книгите са лекарство за нашите души. Те ни учат на емпатия, учат ни да..

публикувано на 18.10.24 в 16:55

Културни институти в България и в Чехия едновременно откриват изложбата “Значимите български чехи”

Изложба с плакати на тема “Значимите български чехи” ще бъде открита на 22 октомври т.г. в Българския културен институт в Прага и в Чешкия център в София. Тя се посвещава на 75-ата годишнина от създаването на двете културни средища. През XIX..

публикувано на 17.10.24 в 19:55

Балет "Арабеск" ни увлича в "Тайната Данте"

Премиерата на Балет Арабеск "Тайната Данте" е това, за което в културните кръгове в България говорят от една седмица, но очакват още от края на миналия театрален сезон. Спектакълът е създаден от много силен творчески колектив, като хореограф е..

публикувано на 17.10.24 в 13:00