Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши 47-то издание на конкурса за поп и рок песен на БНР – „Златна пролет“

От самото създаване на Българското национално радио, музиката е заемала особено важно място в програмите на медията. Едно от многобройните доказателства за това, е и създаването на конкурса за нова българска поп и рок песен „Златна пролет“. За първи път той се е провел през 1970 година, а сега отбелязахме неговото 47 издание.

Идеята е да се представят на аудиторията както добре познати изпълнители, така и да се даде шанс на млади и все още неутвърдени автори. Тъй като конкурсът е за нова песен, това събитие е особено предизвикателство за композитори, текстописци и аранжори. На сцената на първо студио на БНР застават творци и изпълнители, чиито творби са избрани след предварителен подбор от селекционна комисия, състояща се от музикални редактори-водещи на предавания за българска музика.

И тази година, на 47-то издание на „Златна пролет“ бяха избрани песни, жанрово различни и даващи нов облик на звученето на медията. При избора на 11-те песни, които стигнаха до финал, своя глас дадоха още и слушателите на БНР, както и професионално, и журналистическо жури. На заключителния концерт, който се състоя на 12 април в първо студио на БНР, своите песни представиха 11-те финалисти. Сред тях бяха Милена Костова, Кремена Димитрова, Васил Петров, Димитър Атанасов в дует с Мариана Попова, Вера Шандел в дует с Кирил Калев, както и групите „Спринт“, „Хибрид“, „Хоризонт“, „Атлас“, „Акустик Пойнт“ и DerHunds. Първа награда спечели младият творец Димитър Атанасов с авторската си песен „Връщам се“. Той е отдаден на музиката и е доказал таланта си като композитор и изпълнител в различни конкурси, музикални реалити ТВ формати. Ето какво сподели победителят за слушателите на Радио България, след получаването на приза:

Димитър АтанасовПесента беше в доста по-различен вид, преди да я представим тук. Причината бе в това, че се смениха певиците в дуета. Оригиналната версия бе изпълнена от Стелияна Христова, а сега пее Мариана Попова. На концерта представихме „Връщам се“ в акустична версия. Там е нашата сила. Ние тримата, аз – вокал и пиано, Мариана - вокал и Алекс Нушев – китара, а също и аранжор на песента. Взехме решение да я изпълним в нейния първоначален вариант. Разбира се, предизвикателството да импровизираш на живо се получи, така че сме доволни. Спечелването на награда не е никак малко за такъв дует. Мисля, че песента ни ще има бъдеще. Сега предстои да я запишем в студио в този й акустичен вариант, в който я представихме на сцената. Вярвам, че тя ще влезе в програмата на БНР.

Слушателите на БНР също дадоха своя глас при избора на песен, а той беше за композицията „Едно начало“ в изпълнение на Милена Костова. Музиката е на Ефтим Чакъров, текстът е в съавторство между певицата и Радомира Михова. Милена е завършила висшето си музикално образование с поп и джаз пеене в НБУ. От години живее и работи в Копенхаген. Основно се изявява на европейската клубна сцена, а в България я връщат различни проекти и музикални събития като този конкурс.

Във всяко едно издание на „Златна пролет“ има награда и за дебют. Така се дава възможност на млади автори да открият своя път на професионалната сцена. Сега този шанс получи група „Хибрид“ с песента „Прозорец“. Основател е Рене Ранев, популярен с авторските си проекти. В тази композиция той си сътрудничи с Георги Трифонов, автор на музиката и текста.

Наградата на музикалната и журналистическа гилдия тази година отиде в ръцете на Васил Петров – име, отдавна познато не само на родната, но и на чуждата поп и джаз сцена. Той взе участие с песента „Пролетта е в мен“ по музика на Валери Петров и текст Иван Беловски.

Наградата, към която се стремят повечето изпълнители през последните години, е собствен концерт на фестивала „Евросоник” в Грьонинген, Холандия. Това е и най-голямата награда, която БНР и конкурсът „Златна пролет“ дават на изпълнител или група. На тазгодишното издание призът, който включва участие на фестивала и парична награда, дадена от професионалното жури, отиде в ръцете на музикантите от Der Hunds за песента „Спомен“ по музика на групата и текст на Борислав Мудолов. Това е алтернативна рок група, която има издадени два албума, а скоро предстои да излезе и трети. Участвали са във всички рок фестивали у нас и са били подгряваща група на звезди като Guns’n’Roses, Ugly Kid Joe и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15