Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробудете сетивата си с Violin Live Flow

БНР Новини
Снимка: личен архив

От древни времена хората търсят тайната на душевната хармония. Две млади дами обединяват усилията си в проект, отворен към онези, които жадуват вътрешно равновесие. Венда Беспалова е професионален музикант. Завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков”, а по-късно Музикалната академия „Панчо Владигеров” със специалност цигулка. Авантюристичният й дух я подтиква да покаже красотата на инструмента пред съвсем различна аудитория, а именно – клубната сцена. През 2016 Венда решава да навлезе в непознати територии и слага началото на Violin Live Flow – йога с цигулков съпровод на живо. По време на сесиите, които се провеждат в йога студио „Амара”, Венда импровизира всеки път различни теми върху ambient, chill out и lounge музика. В разговор тя споделя как се е стигнало до необичайното сътрудничество между нея и управителката на студиото Надежда Динева.




Аз се свързах с Надя. Беше моя идея, едно по-нататъшно развитие на моя проект. Реших, че искам да се занимавам с йога и да представя красотата на цигулката на духовен кръг от хора. Това е една цялостна импровизация – както в цигулковото изпълнение, така и в йога практиката. Всеки път се получава нещо различно, няма как заниманията да се преповторят. Уникално е, защото не се среща у нас. След като проведох няколко разговора с Надя, стана ясно, че и други по света го правят, особено в Индия. Вдъхновението се появи някак си отвътре. Хората са много заинтересовани и непрекъснато се покачва броят на участниците. Има посетители, които досега не са пропускали нито един час. Общото мнение е, че се чувстват много добре.

С проекта Violin live flow ние успяваме да изразим себе си по начин искрен, чист и свободен – казва Надя и обяснява, че сред различните традиционни инструменти, които са неизменна част от йога заниманията в Индия, цигулката също присъства. Самата тя е сертифициран преподавател. Ето и историята на нейната духовна трансформация:

С йога се занимавам от 15 години, но винаги съм се интересувала от всички процеси, свързани със себепознанието. Преди това работех като банков служител, завършила съм икономика. Бях крайно неудовлетворена от всичко, което правех. В един момент си дадох дълга почивка, за да открия кое е това нещо, което може да ме накара да се почувствам в свои води. Така се зароди проектът „Амара”, без абсолютно никаква подготовка. Беше много спонтанно и съпътствано с много любов. И ето ни пет години по-късно в този вариант с Венда, в който аз се чувствам силно ентусиазирана. Радвам се, че даваме на хората нещо, което предлага различен поглед към йога и класическата музика.

Произходът на думата „амара” е от санскрит и означава вечност. Още от началото на заниманията Венда и Надя с изненада установяват, че повечето участници никога не са практикували йога, но са решили да започнат именно при тях. Йога съчетава подготовка за физическа издръжливост и успокоение от цялото натоварване, което ни съпровожда в ежедневието – обяснява Надя и допълва:

Този проект е подходящ за всички хора. Всеки може да се включи, поради простата причина, че специално за тази практика не следваме конкретни правила и норми. Идеята е да се вслушамев усещанията си и да се отпуснем и „разлеем“ в потока от цигулковите звуци. Движенията са като „фасада“ на това, което излиза от нас. Не е нужно човек да има подготовка или практика, а само да има желание за нещо по-различно и да е готов да експериментира.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12

Над 3800 непридружени деца са влезли в страната ни през 2023 г.

3843 непридружени деца са пресекли българската граница през м.г., а от началото на настоящата година броят им е 416, каза за БНР Ивайло Ябълкаров от фондация “Мисия Криле”.   Децата пристигат предимно от Сирия и Афганистан и биват настанявани в..

публикувано на 04.06.24 в 13:54

Знаете ли що е то "филтон"?

През 2009 година сънародникът ни Антон Оруш поставя началото на своята колекция, посветена на българската техника. Сред експонатите в нея има телевизори, радиоприемници, бяла техника, компютри, телефони, касови апарати и т.н. Постепенно тази негова..

публикувано на 04.06.24 в 11:35