Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победител в класацията „Надпяване“ за месец март 2016 година е песента „Заспала мамина Мила“

Лазар Налбантов
Лазар Налбантов е представител на младата генерация изпълнители на странджанска народна песен. Роден в гр. Бургас, но корените на родя му са именно от мистична и легендарна Странджа. В семейството му народната песен е ежедневие и Лазар от малък я обич. Негов първи ми баба му Елка, от която са и първите му странджански песни. В Бургас участва в детска фолклорна формация ”Тракийче”, най-популярната фолклорна школа в Бургаски регион. С тази формация, под ръководството на г-жа Нина Матева аз усвоява първите си уроци по народно пеене и  поведението на сцената, как един фолклорен изпълнител трябва да създаде образа на песента и да я представи на публиката. Лазар Налбантов решава, че ще се занимавам с народна музика и  кандидатства  в паралелка за народно пеене в училище ”Добри Чинтулов” гр. Бургас. Там изучава различни музикални дисциплини, които професионално го усъвършенстват. Негов преподавател  по народно пеене е Пенка Петрова, от която младият изпълнител се учи на истинския професионализъм и стил на пеене. В  ученическите си  години се явява на много надпявания и  конкурси, от които има редица награди и отличия.
От 1995 до 2005 г., е солист на формация ”Тракийче“, която осъществява редица концерти както в Бургаски регион, така и в цялата страна, много радио- и телевизионни предавания, и срещи с големите  фолклорни изпълнители като Магда Пушкарова, Калинка Згурова, Златка Ставрева, Жечка Сланинкова, Георги Павлов, Сава Попсавов, Манол Михайлов, от които научих изключително много тънкости в поднасяне на песенното изкуство.
Първият си студиен запис Лазар прави  едва дванадесет годишен  в Радио Стара Загора под диригентството на Ташо Барулов, песента ”Мандо чаша сребърна”, а изпълнението му е включено в юбилейния компактдиск 65 години радио Стара Загора.
Съвместно с гайдаря Петко Янгьозов,  реализират съвместно през 2006 година първият си албум ”Златото на Странджа”. В него са включени 6 автентични странджански мелодии на гайда и 7 типични за региона песни.
През 2008 година композиторът Димитър Колев прави обработка на песента на Лазар Налбантов ”Петко в Ургари духода” и дуетните му изпълнения  със странджанската певица Златка Ставрева. Песните записват в Стара Загора с музиканти от ансамбъл ”Загоре” .
След завършване на средното си образование, Лазар Налбантов кандидатства  в Шуменски университет – специалност история.
От 2009 г. до 2012 г. е председател на Тракийските дружества в бургаски регион, а заедно с Петко Янгьозов основават към Тракийското дружество в Бургас детска фолклорна група ”Тракийска песен”, в която деца и тинейджъри усвояват  народните песни, свирни на гайда и българските традиции.
По специалността си е работил в Исторически музей град Малко Търново, но продължава и музикалната си педагогическа дейност като основава към отдел култура на град Малко Търново и детска фолклорна група ”Зеленика”.
Концертната дейност  на младият изпълнител е изключително богата и разнообразна, особено от както той сформира своя оркестър ”Жарава”.
От 2006 година многократно пътува из страната и чужбина с големите странджански певици Янка Рупкина и Калинка Згурова.
„От тези невероятни певици съм научил и продължавам да уча много неща относно изпълнение и най-вече сценично поведение. Възхищавам се и винаги с огромно вълнение слушам песните на Магда Пушкарова и Георги Павлов. За мен това са емблемите, представящи най-добре странджанската народна песен. Гласовете им и начинът им на изпълнение рисуват най- точно живописната картина наречена Странджа. За мен българският фолклор е уникално творение на народа ни, нещо с което трябва истински да се гордеем че притежаваме. Наш дълга е да съхраним, разпространяваме и развиваме това богатство“ – казва Лазар Налбантов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!