Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Изборния кодекс предизвикаха граждански протест пред Народното събрание

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

„Оставка“ и „Стига трИКове“ скандираха граждани, които се събраха на протест пред Народното събрание. Хората заявиха позицията си срещу  задължителното гласуване, отхвърлянето на район "Чужбина" и "тежките бариери“ пред гласуването на българите зад граница,  забраната за провеждане на избори и референдуми заедно и прибързаното въвеждане на електронното гласуване. Протестиращите не са съгласни също със санкцията – заличаване от избирателните списъци, при неучастие в два последователни и еднакви по вид избора (президентски, парламентарни, европейски, местни). Връщане в списъците е възможно след заявление до Общината. „Граждани срещу мафията" гласеше транспарантът, който протестиращите носеха. Забелязваха се и плакати, стикери и часовници с надпис „Времето изтече". Десислава Христова от Инициативен комитет „Гласувай без граници“ бе участник в протеста и коментира по темата:

Аз протестирам най-вече срещу затварянето на секциите извън дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина. Това ще засегне българите в Западна Европа, САЩ, Австралия, където разстоянието до секциите е огромно. Протестирам и срещу отпадането на МИР „Чужбина“. Аз съм против задължителното гласуване. То е право на избор, а не задължение. Изключването от списъците ще афектира не само хората в чужбина, но и младите, които никога не са гласували, както и хора в отдалечени населени места. Ако не гласуват два пъти и бъдат изключени, може никога повече да не го направят. Срещу задължителното гласуване съм, защото това няма да реши проблемите на изборната ни система. Изборният кодекс досега имаше достатъчно добри страни. През последните години, особено по отношение на секциите в чужбина, бяха наложени добри  промени. Електронното гласуване трябва да бъде въведено постепенно. Позитивно е, защото така всеки ще може да гласува, независимо къде се намира.


Въоръженият с мегафон Кирил Чуканов от Движение „Обществен натиск“ каза още:

Протестираме срещу извращенията в Изборния кодекс. Ние се намираме в една абсолютно скандална действителност. Това е абсурд. Не знам, дали живея в демократична държава в Европейския съюз, или в Антиутопия. Те явно решиха, че българите в чужбина нямат право на глас. Ограничиха ги драстично. Задължителното гласуване напомня на авторитарен режим. Разчитат хората да си мълчат, но това няма да стане.

Български граждани в чужбина също се събраха, за да изразят недоволството си от промените в Изборния кодекс, които според тях ще ги ощетят, защото ще могат да гласуват само в дипломатически и консулски представителства на България в съответната страна.

Част от хората протестираха също и срещу поскъпването на цената на билета за градския транспорт от 1 лв. на 1,60 лв.

Снимки: Луиза Лазарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28