Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Георгиев – притежател на уникална колекция за България

БНР Новини
Снимка: личен архив

Визитната картичка на доц. Людмил Георгиев е изключително пъстра. Дългогодишен, вечебивш служител от полицията с над 27 г. трудов стаж в системата. Завършил е Академията на МВР, факултета по „Журналистика” към СУ „Климент Охридски”, специализирал „Криминалистика” в Русия, Холандия и други европейски страни. Преподавател по криминалистика и съдебни експертизи в университетите на Русе и Варна. С богат опит като вещо лице към Софийски градски съд в изготвянето на експертизи в областта на видео-технически и документни изследвания. За това как успява да съчетае хобито си с многобройните си служебни задължения научаваме от доц. Георгиев:

СнимкаХобитата ми са повече от едно. Основното е събирането на полицейски, военни, военноморски, пожарникарски фуражки, шапки, каски, барети, кепета. До този момент колекцията, която съм събрал, наброява 515 екземпляра от над 50 страни и това са предимно фуражки. През далечната 1995 г. мой английски познат ми донесе като подарък една много красива каска на английски полицай, така наречените „бобита”. Дълго време тя седя самотно в кабинета ми, докато не ми хрумна, че бих могъл да добавя и лейтенантската ми шапка и така се сложи началото на една колекция, която през годините успях да разширя. Имам възможност да пътувам в чужбина и естествено „хвърлям” не едно, а по няколко очи в антикварните магазини и битпазари откъдето си набавям експонати за сбирката. Разбира се, колегите ми от България и чужбина, които са в полицейските структури, ми помагат да обогатя колекцията.

СнимкаНай-старата автентична фуражка в колекцията му е от 1913 г. – на германски офицер, а една от последните му е доста екзотична, тя е от колумбийската армия. В рекордите на ГИНЕС има притежател на най-голям брой полицейски фуражки. Той е пътен полицай от Берлин, който към 2014 г. е притежавал 2300 екземпляра. Г-н Георгиев има желание да се свърже с него и да разменят опит. До сега атрактивната колекция е била  разгледана от почитатели на този вид аксесоари в регионалната библиотека на гр. Търговище, както и в градове от Североизточна България. Сега, когато се доближаваме до 6 май – Ден на  храбростта и на българската армия, доц. Георгиев отбелязва, че независимо, че армията и полицията имат различни функции, изключително се вълнува „когато има парад, знамена, хора с униформи… 6 май е празник на героизма и ние винаги трябва да си спомняме с добро за българската армия – казва той и допълва. – Независимо от настъпилите структурни и други проблеми, без армия и полиция една държава не може да съществува. Трябва да направим всичко възможно да подкрепяме служителите под пагон, с униформа и фуражка.”

СнимкаНо какво още не знаем за Людмил Георгиев? Той е автор на 7 художествени книги – разкази и романи на полицейско-криминална тематика, 8-та му книга е пътепис „Оцеляване по Дунав – от Инголщат до Нулевия километър”, посветена на 60-ия юбилей на най-голямата в света организирана гребна регата. В това произведение има и над 280 снимки, тъй като фотографията и видеофилмите, които прави са част от друго хоби. Не е безразличен и към водните спортове – ветроходство и каяк. И още… по негова инициатива и идея са реализирани 6 дидактични детски игри за различни професии – „Стани най-добрият”. Смята, че тези игри сближават децата и семейството и целенасочено ще ги дистанцират от компютърните игри, които обсебват младото поколение, на което за съжаление смята, че сме длъжници:

СнимкаЗа съжаление, като преподавател наблюдавам тенденция към все по-ниско ниво на възпитание, на подготовка както в житейски аспект, така и в училище по различни дисциплини, това ме тревожи. Скъсана е в значителна степен връзката между деца и родители. Нежеланието на определени общности да се интегрират, да учат е плашещо. Безнаказаността, липсата на възпитание в определени ценности и уважение към Закона кара все повече хора да не зачитат елементарни правила на поведение. По време на обучението ми в чужбина, видях как водят деца и ученици в съдебните зали, за да наблюдават как протичат съдебните процеси. Това до голяма степен е превенция и уважение към Закона. Уви, в България го няма. Наблюдава се едно нехайство и биене на камбаната, когато вече е много късно, когато нещо е платено с кръв.  Едва тогава се обръща внимание. Студентите, на които преподавам – бъдещи юристи и полицаи – съветвам да спазват и правят всичко според закона и да бъдат пример за останалите – каза в заключение доц. Людмил Георгиев.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил се обяви за преодоляване на разделението сред православните църкви

Новият български патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред православните църкви. “ Има прекъснато общение между някои православни църкви, което трябва да се стараем да се преодолее ”, заяви той в отговор на въпрос на БГНЕС дали..

публикувано на 07.07.24 в 09:07

Деца ще се състезават в първото “София вело шоу” в столичния Западен парк

Първият младежки колоездачен празник “София вело шоу”, организиран от “София – световна столица на спорта” и “Долчини про тийм”, ще се състои днес в обновения Западен парк в столицата. Децата ще се състезават по изцяло обезопасен и съобразен с..

публикувано на 07.07.24 в 07:00

Температурите се покачват до 37 градуса

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32° и 37°, в София – около 32°. В планините също ще бъде слънчево...

публикувано на 06.07.24 в 18:30