Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Еверест-концерт“ - 20 години по-късно

БНР Новини

На 15 май в София предстои един много интересен и нетрадиционен концерт, който е част от XXI издание на Салона на изкуствата. На сцената ще се съберат музикантите, които преди 20 години дадоха своя принос за популярността на България. С изявата си Теодосий Спасов (кавал), група ОМ – Николай Иванов (китара, клавишни) и Марина Великова (сопрано саксофон, вокал), Драган Милев-Дари (перкусия), Коцето Калки (вокал) и Дони (вокал) влязоха в „Книгата на Гинес“ с концерт, проведен на най-висока надморска височина – 5350 м. Това се случи на 15 май 1996 година на платото под връх Калапатар в Хималаите. Това пътешествие, изпълнено с изпитания за духа и тялото, отвори пред всички ни една нова врата, зад която се разкриха пътят към самите нас и безусловната вяра и знание, че колкото и да е изпълнен с изненади, понякога труден и неясен, ако сме разпознали този път като наш, ако сме го избрали, то трябва да го следваме неотклонно и със сърце. – споделят участниците.

По-голямата част от композициите които изпълнихме тогава, бяха създадени по време на самото 50 дневно пътуване – разказва за Радио България Марина Великова. Сега отново ще се опитаме да ги изсвирим по същия начин, макар че за този период всеки един от нас се е развил и това няма как да не се отрази на музиката. Вярвам, че посоката, в която през тези 20 години сме преминали, е ползотворна и позитивна. С концерта на 15 май ние ще си припомним какво сме изживели тогава и ще се опитаме да вдъхновим и публиката. Така или иначе, едночасовият концерт, който тогава направихме и цялото преживяване край него, ще остане завинаги в сърцата ни. Сега, на 15 май, в кино „Люмиер“ ще се излъчат три от документалните филми, които бяха направени по време на пътуването ни. Първият е самият концерт, който беше заснет и записан горе на върха, вторият е за цялостното ни почти двумесечно пътуване и третия е посветен на актрисата Славка Славова. За съжаление тя вече не е между нас, но тя беше една възхитителна жена, която на 72 годишна възраст на кон стигна до 4000 м надморска височина. Всички изпитваме голям респект и уважение към нея. В концерта ще се включат и други наши колеги, които по време на изпълнението ни на върха, представиха различни театрални етюди. Затова аз вярвам, че ще се получи много приятен и вълнуващ за всички концерт.

Документалните кадри са на режисьора Марио Кръстев и продуцента Александър Илиев (гледайте видео с него и със саунддизайнера на концерта).

Интересен е и фактът, че във формата, в който са свирили в Хималаите, музикантите не са споделяли от тогава една сцена. И сега, двайсет години по-късно, това е повод за съпреживяване на общи емоции и спомени. В кадрите от експедицията участват освен музиканти и актьори още мимове, фотографи, оператори, планински водачи и спортисти, обединени от една идея. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Снимки: архив "Джаз+"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15