Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Еверест-концерт“ - 20 години по-късно

БНР Новини

На 15 май в София предстои един много интересен и нетрадиционен концерт, който е част от XXI издание на Салона на изкуствата. На сцената ще се съберат музикантите, които преди 20 години дадоха своя принос за популярността на България. С изявата си Теодосий Спасов (кавал), група ОМ – Николай Иванов (китара, клавишни) и Марина Великова (сопрано саксофон, вокал), Драган Милев-Дари (перкусия), Коцето Калки (вокал) и Дони (вокал) влязоха в „Книгата на Гинес“ с концерт, проведен на най-висока надморска височина – 5350 м. Това се случи на 15 май 1996 година на платото под връх Калапатар в Хималаите. Това пътешествие, изпълнено с изпитания за духа и тялото, отвори пред всички ни една нова врата, зад която се разкриха пътят към самите нас и безусловната вяра и знание, че колкото и да е изпълнен с изненади, понякога труден и неясен, ако сме разпознали този път като наш, ако сме го избрали, то трябва да го следваме неотклонно и със сърце. – споделят участниците.

По-голямата част от композициите които изпълнихме тогава, бяха създадени по време на самото 50 дневно пътуване – разказва за Радио България Марина Великова. Сега отново ще се опитаме да ги изсвирим по същия начин, макар че за този период всеки един от нас се е развил и това няма как да не се отрази на музиката. Вярвам, че посоката, в която през тези 20 години сме преминали, е ползотворна и позитивна. С концерта на 15 май ние ще си припомним какво сме изживели тогава и ще се опитаме да вдъхновим и публиката. Така или иначе, едночасовият концерт, който тогава направихме и цялото преживяване край него, ще остане завинаги в сърцата ни. Сега, на 15 май, в кино „Люмиер“ ще се излъчат три от документалните филми, които бяха направени по време на пътуването ни. Първият е самият концерт, който беше заснет и записан горе на върха, вторият е за цялостното ни почти двумесечно пътуване и третия е посветен на актрисата Славка Славова. За съжаление тя вече не е между нас, но тя беше една възхитителна жена, която на 72 годишна възраст на кон стигна до 4000 м надморска височина. Всички изпитваме голям респект и уважение към нея. В концерта ще се включат и други наши колеги, които по време на изпълнението ни на върха, представиха различни театрални етюди. Затова аз вярвам, че ще се получи много приятен и вълнуващ за всички концерт.

Документалните кадри са на режисьора Марио Кръстев и продуцента Александър Илиев (гледайте видео с него и със саунддизайнера на концерта).

Интересен е и фактът, че във формата, в който са свирили в Хималаите, музикантите не са споделяли от тогава една сцена. И сега, двайсет години по-късно, това е повод за съпреживяване на общи емоции и спомени. В кадрите от експедицията участват освен музиканти и актьори още мимове, фотографи, оператори, планински водачи и спортисти, обединени от една идея. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Снимки: архив "Джаз+"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05