След направата на задълбочени изследвания в България и в чужбина, се установява, че билката съдържа 19 микроелемента от първостепенно значение за човешкия организъм като селен, цинк, мед и биологично активни, поддържащи доброто здраве субстанции (флавоноиди, терпеноиди, етерично масло и т.н.). Именно това кара Стефан и семейството му да се заемат с производството и популяризирането на чая:
Той вирее на 1200-2000 м надморска височина. Структурата му е с власинки като на еделвайса, която го прави много устойчив на промени в температурните амплитуди – от минусовите през нощта до високите положителни температури през деня. Той е мощен имуностимулант и подсилва организма да се бори с вируси и бактерии. Лабораторните изследвания показват, че чаят забавя стареенето на клетките, дава им енергия, подобрява умствената и физическата работоспособност, помага при чернодробни заболявания, има много добро действие върху отделителната система, полезен е за дихателната система. В Пиринския край от много време се използва против астма, бронхит и кашлица. От няколко години изпращаме проби в лаборатория в Германия, която работи за една от най-големите компании, занимаваща се с фармацевтика и билки. Там също установиха, че е мощен антиоксидант, който не позволява образуването на ракови клетки и подобрява паметта. В момента има готови патенти за внедряването му във фармацевтиката под формата на тинктура.
Пиринският чай се използва и като противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, популярен е също и като афродизиак. Помага при бъбречни проблеми, стимулира енергийния метаболизъм и влияе изключително добре на отделителната и половата системи.
Днес плантацията на Стефан заема осем декара. Казва, че разсаждането на растението е много трудоемко, защото всичко се прави на ръка, тъй като теренът не позволява използването на машини. Според него обаче, работата си заслужава, понеже това е традиционен български продукт, който ще превземе международните пазари. Скоро предстои разпространението на чая в Германия. Надеждите им са той да стане традиционен продукт за немската маса. Водят преговори и с Япония.
В момента Министерство на земеделието има договорка с верига магазини в Германия, които да представят „Седмица на българските продукти”. Надяват се техният чай да присъства на „българския” щанд там. Той е сертифициран биопродукт. Това означава, че при производството му не се използват изкуствени торове и опасни химикали. Редовно се вземат проби от растенията и почвите.
Ето как се приготвя и запарка от него: три-четири цветни стръка се заливат с един литър вода, оставя се да заври и се запарва за 15 минути. Пие се през целия ден.
Снимките са предоставени от Стефан Спасов.
Финансовата ситуация в държавата е критична – обяви преди дни новият финансов министър Теменужка Петкова. Така малкото добри новини за забавената инфлация (на годишна база) и падането на шенгенските граници от началото на годината са напът да се..
Българо-албанска бизнес камара ще подпомага връзките между албанската и българската общност в сферата на бизнеса, като амбицията е да създаде едно уникално пространство, което ще свързва диаспората с нейните корени. Камарата ще играе важна роля в сферата..
В митрополитската катедрала "Св. Неделя" архиереи на БПЦ отслужват заупокойна света Литургия в памет на игумена на Зографския манастир архимандрит Амвросий. След кратко боледуване Негово Високопреподобие схиархим Амвросий напусна този свят на..
"Във Франция започнах работа като учител, но ми беше скучно. Започнах да се оглеждам – къде бих могъл да замина като преподавател по история и..
Източните Родопи са едно от малкото места в Европа, където природният баланс е възстановен почти до състоянието си отпреди два века. Тук..
Студенти от Софийския университет "Св. Кл. Охридски" посетиха Радио България като част от обучението си в специалност "Балканистика". Гостите бяха..