Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 47 международен фестивал „Софийски музикални седмици“

За поредна година София e домакин на престижния фестивал „Софийски музикални седмици“. Ще бъдат отбелязани много годишнини на световноизвестни композитори. В съпътстващата програма ще бъдат представени книги, докторантски четения на млади музиковеди, нови компакт дискове, ще се провеждат майсторски класове, семинари , международна конференция и благотворителен концерт за набиране на средства за включване на деца-аутисти в обучения по музика.

Фестивалът се открива на 23 май, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, с концерта „Шедьоври на славянското музикално творчество“. Софийската филхармония ще свири под палката на маестро Йоханес Вилднер от Австрия, солисти са Светлин Русев (цигулка) и Ралица Ралинова (сопран) и др. Финалът на музикалния маратон ще бъде в самия край на юни с един от най-новите и интересни състави: младата цигуларка Лия Петрова, (спечелила наскоро I-ва награда на международния конкурс на името на известния датски композитор Карл Нилсен) и Уралския младежки симфоничен оркестър от Екатеринбург с диригент маестро Енхе. За фестивала „Софийски музикални седмици“ разказва маестро Пламен Джуров – председател на форума и почетен гражданин на София.


Понякога ми се струва малко чудо, че 47 години подред, този фестивал показва не само, че е жив, но и увеличава кръга на привържениците си. И това не са администратори, организатори, а  музиканти, за които той става творческа и житейска необходимост. Имам следните прости обяснения: този форум не шуми със свръх реклама, както някои други в България. Той не вкарва силно рекламирани звездни, скъпи имена и състави. Продължава в старата традиция да показва многообразието на музикалното изкуство, основно на музикалното творчество от различни епохи и различни географски ширини. Това според мен дава възможност на младите, които са все още тук, в България, както и на тези, които са родени тук, да се връщат отново в страната, за да ни покажат какво ново донасят като репертоарна новина, като стил на изпълнение. И това ми се струва, че е потенциал и гаранция за бъдещето, което благодарение на медиите, главно на БНР, отчасти и на БНТ, достига до кръг слушатели и зрители, които ние дори не познаваме. Само това е достатъчно, за да губи човек енергия, време, средства, за да поддържа този стар столичен културен форум. За мен акцентите в програмата са произведения, които въобще не познаваме, които носят друго звуково обяснение за света. Това са премиерите на Джон Тавенър, който живееше в Лондон, а се занимаваше с православната постройка на музиката. Пристига и звезден квартет с международен проект, заедно с Александър Сомов (Клайди Саачи – цигулка, Александър Земцов – виола, Влорент Чифай и Сомов – виолончело). Това е и премиерата на Филип Глас, която ще направим със Софийски солисти и Димитър Буров(
цигулка) и хор „Полифония“. Мисля, че една малка сензация, за възпитанието на младите музиканти, ще бъде гостуването на Сибирския младежки симфоничен оркестър. Но най-значимото за мен е, че този път постигнахме сътрудничество, за което отдавна жадувам - да работим заедно с НДК, НМА „П. Владигеров“, НБУ,и Националното радио.

Директорът на Софийска филхармония Виктор Стоянов със своята гледна точка за фестивала:

Това е събитие, което има своите корени. Всички почитатели на класическата музика го познават, имат му доверие, но тази година различното е следното: решихме да дадем сигнал на цялата музикална и културна гилдия, че заедно можем повече. Затова софийска филхармония, Софийски музикални седмици, МК, Софийска община, решиха да обединят усилия, за да може почитателите на класическата музика да не са разкъсани в избора си между различни прояви. И се надявам, че това ще продължи и през годините напред, защото на нашата гилдия й трябва обединение, а не разединение!

Д-р Момчил Георгиев – програмен координатор на „Софийски музикални седмици“, допълва многожанровата музикална картина на фестивала.

27 концерта и още 12 съпътстващи прояви, в които има още 2 концерта в официалната програма, не може да се направи без партньори. Унгарският културен институт, Екатеринбургския оркестър и благодарение на НБУ, всяка година обогатяваме програмата си с прекрасни солисти и преподаватели в майсторски класове. Програмата ни е мост между български и чужди изпълнители и тази година дава възможност да се съчетаят Лия Петрова (цигулка) с Уралския оркестър, Ангел Станков (цигулка) с Василий Лобанов (пиано), Александър Сомов (виолончело) с Александър Земцов (виола), който вече е звезда и в България, не само по света, Клайди Саачи (цигулка), и ред други музиканти. Знаменателни ще бъдат няколко камерни концерта: Стойка Миланова и Людмил Ангелов и Ангел Станков и Василий Лобанов – ученик на Св. Рихтер и на Алфред Шнитке, и ние имаме щастието да го имаме на нашия фестивал, благодарение на проф. Станков.

Сред честванията на фестивала е и 110-годишнината от рождението на големия руски композитор Дмитрий Шостакович.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Маричков

България се сбогува с великия Кирил Маричков

Трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков, който загуби живота си при инцидент преди концерт във врачанското село Селановци, предизвика емоционалните коментари на стотици хиляди фенове, музиканти, общественици и политици. Отиде си “щурецът”..

публикувано на 12.10.24 в 09:36
Кирил Маричков

Отиде си "щурецът" Кирил Маричков

Почина българският певец, китарист и композитор Кирил Маричков. Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци, където рок музикантът е трябвало да има концерт с "Фондацията", съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Рок пътят на..

публикувано на 11.10.24 в 20:12

"Крадец на мечти"

Музиката на DARA е пъстра като самата нея - доказва го най-новият ѝ сингъл "Крадец на мечти". В него младата певица води откровен диалог с вътрешния си критик - онзи глас, който често ни руши и разколебава, но в същото време без милост ни тласка към..

публикувано на 11.10.24 в 10:15