Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малта почете на най-високо държавно ниво Деня на Светите братя Кирил и Методий

БНР Новини
Президентът на Малта Мари-Луис Колейро Прека с децата от българското неделно училище.
Снимка: Почетно консулство на Малта в България

Празникът на Св. Кирил и Св. Методий тази година беше отбелязан и в Малта – в официалната резиденция на президента на Малта, Мари-Луис Колейро Прека. Това беше не само първият път, в който празникът се отбелязва в Малта на такова високо държавно ниво, но и първият път, в който друг държавен глава празнува този ден в държавната си резиденция, където бяха проведени всички събития. Сред посетителите бяха редица малтийски и български официални лица на високо ниво.

Празничната програма се състоя на 13 и 14-ти май. През първия ден се проведе лекция на тема „Светите братя Кирил и Методий и единството на Европа“, представена от Андрей Бояджиев, академик от Факултета по славянски филологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя се проведе в руския храм, който се намира в рамките на президентския дворец. Вечерта се състоя концерт с участието на легендарния български тенор Бойко Цветанов и сопраното Андриана Йорданова, българска певица, родена във Варна, която от 2002 г. е избрала Малта за свой втори дом.

Андриана Йорданова
Участие все и Джон Галея, ръководител на музикалния факултет на Малтийския университет. След концерта се проведе съвместна изложба на български художници, живеещи в Малта. Беше представено и издание от 1845 г. на учебник по българска аритметика, написан на църковно-славянски език, библиографска рядкост, която беше предоставена от Валентин Гутев, български преподавател по математика в Малтийския университет.

На следващия ден се проведе открит урок на българското неделно училище в т.нар. „Тайна градина“ на двореца. Всяко българско дете заведе свой приятел от Малта. Създадено по инициатива на българската общност в Малта и спонсорирано от българското правителство, училището отваря врати след намесата на малтийския посланик в България и Румъния Н. Пр. проф. Лино Бианко. Носещо името на Светите братя Кирил и Методий, училището започна да функционира през октомври 2015 г.

Снимки: Почетно консулство на Малта в България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба във Велико Търново разказва за събития и личности, допринесли за Съединението на България

Изложбата “Съединението – събития и личности”, разположена във великотърновския музей "Възраждане и Учредително събрание", показва оригинални документи и снимки от фондовете на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и Регионална библиотека..

публикувано на 06.09.24 в 12:08

Двудневен еко-празник в Елхово представя чиста храна от микро ферми в региона

Елхово е разположено в югоизточната част на Тракийската низина сред плодородно поле между планините Странджа и Сакар. Край градчето преминава една от пълноводните реки в България – Тунджа, а наблизо има 21 села със земеделска земя, които са..

публикувано на 06.09.24 в 08:05

Топъл празничен ден, на места с превалявания

В петък, 6 септември, в повечето райони от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в югозападната половина от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици...

публикувано на 05.09.24 в 19:45