Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от рождението на д-р Кръстьо Кръстев

Д-р Кръстев и съпругата му Радка

Днес се навършват 150 години от рождението на първия професионален литературен критик след Освобождението в България и основател на кръга „Мисъл” – проф. д-р Кръстьо Кръстев.

Той е роден в Пирот, но през 1878 г., когато градът е присъединен към Сърбия, семейството му е част от вълната бежанци, заселили се в България. През същата година започва да учи в новооткритата Първа софийска мъжка гимназия. Завършва философия в Лайпцигския университет, а от 1894 до края на живота си, с малки прекъсвания, е преподавател и професор във Висшето училище в София, днес Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Д-р Кръстев е само на 26 години, когато започва да издава най-авторитетното литературно списание от края на XIX и началото на XX век – „Мисъл”. Списанието излиза до 1907 година, но за 15-те си години живот остава дълбок белег в развитието на българската литература и естетика. В силно философските текстове, публикувани на страниците му, се налага една нова гледна точка върху битието и изкуството, център на която е личността.

Д-р Кръстев е считан за двигател на кръга „Мисъл”, формиран около списанието и включващ писателите Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Петко Тодоров и самият проф. д-р Кръстьо Кръстев. Те всички мечтаят за една различна българска литература – литература, която възпява „човека в българина” в противовес на Вазовата традиция до онзи момент, която възпява българина. Една от основните мисии на списанието е да развие естетическия вкус на българския читател. Неоспорима е заслугата на д-р Кръстев за популяризирането на таланта и на тримата близки до разбиранията му писатели от кръга „Мисъл”. Той е техен съветник, редактор, издател и критик.

През целия си живот е силно социално и политически ангажиран. Д-р Кръстев е сред българските интелектуалци, които решително се обявяват срещу включването на България в Първата световна война, противопоставя се на процесите на асимилация на българите в родния му град и в Поморавието и на повторното включване на Пирот към Сърбия. Умира на 15 април 1919 г. в София.

Днес в Столична библиотека се провежда Юбилейна научна конференция, посветена на 150-та годишнина от рождението на д-р Кръстев, организирана от Литературно-историческата школа „Д-р Кръстьо Кръстев” към НБУ, Института за литература към БАН и Столична библиотека. В нея ще вземат участие специалисти и преподаватели от различни висши учебни заведения в България. Ръководители на конференцията са проф. Михаил Неделчев, директор на школата, и доц. Елка Трайкова, директор на Института за литература. В рамките на целия ден ще бъдат показани литературни издания и документи от архива на Столична библиотека и от личната колекция на проф. Михаил Неделчев.

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10