Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Косово: Трябва да вземем позитивния пример на България, за да се развиваме по-бързо

Президентът на Косово Хашим Тачи определи като отлични отношенията на страната му с България. Тачи даде тази оценка в спе в  специално интервю за Българското национално радио:

 България има важен принос не само за европейската перспектива на Косово, но и за целия регион. Страните от региона, които все още не сме част от ЕС, трябва да вземем позитивния пример на България, за да може да се развиваме по-бързо, по-добре, по-качествено и да бъдем оценени от ЕС. В тази насока оценявам високо ролята на българския президент, министър-председател както и на всички български институции. Между Косово и България има отлични двустранни взаимоотношения във всички аспекти - политически, дипломатически, икономически, социален, както и в сферата на културата и образованието.

Според Хашим Тачи важна стъпка от процеса на евроинтеграция както на Косово, така и на Сърбия е нормализирането на отношенията между двете страни:

През април 2013 година подписахме историческото Споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия и в момента сме в процес на прилагането му. Според мен е дошло време за едно ново споразумение с по-широки политически рамки. Едно споразумение за помирение, добросъседство и сътрудничество би допринесло за политическото сътрудничеството, икономическото и социално развитие, съвместната борба с организираната престъпност, корупцията, трафика, радикализацията и тероризма. Но всички наши споразумения трябва да бъдат според евроатлантическите стандарти и ценности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!