Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионски печалби на банките в навечерието на стрес тестовете

БНР Новини
Снимка: архив

За цялата минала година трийсетината банки в България реализираха печалба от 450 млн. евро, а за първите четири месеца на тази година този положителен финансов резултат достигна 220 млн. евро, което подсказва че годишната печалба на кредитните институции за 2016 г. може да бъде с около 50% повече от 2015 г.

Това добре ли е за страната и гражданите или просто богатите банкери стават все по-богати и живеят в невиждан от нормалния българин лукс и разкош? Трудно е да се каже, защото зависи от гледната точка. Ако си кредитоискател и се чудиш как да изпълниш всички невероятни изисквания на банките да ти дадат пари назаем, няма поводи за особена радост. Защото няма никакво смекчаване на условията и разхлабване на рестрикциите. Ако си спестител и искаш да си вложиш парите в някоя банка също сигурно ще бъдеш разочарован, защото лихвите им по влоговете никога не са били толкова близки до нулата. Ако си банкер няма как да не бъдеш доволен, че всичко върви спокойно, финансовите показатели светят зелено и бавно и полека касите се пълнят от лихви от кредити, от депозити в чуждестранни ценни книжа и от повишените миналата есен такси за обслужване на клиентите, като успоредно с това текущите разходи намаляват и заплахите за бизнеса като че ли все повече се отдалечават. Пари и спокойствие – това е положението в момента в българския банков сектор. Поне в петте най-големи банки в страната, които и трупат най-големите печалби

Дори започващите след два месеца стрес тестове на всички търговски банки не са в състояние да стреснат и уплашат българските банкери, седящи удобно върху сейфове, които постоянно се пълнят с пари. Те вече направиха доста неща, за да повишат качеството на отпуснатите кредити и да намалят рисковете от евентуалното им невръщане, така че основания за спокойствие има. Вярно, че от досегашните шампионски печалби ще трябва да платят и вноските си във Фонда за гарантиране на влоговете и във Фонда за преструктуриране, но това няма съществено да промени картината и 2016 г. може да се окаже една от най-успешните за българските банки досега. А това означава и финансовото спокойствие на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30