Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дворът на кирилицата“ – уникален културно-исторически комплекс

БНР Новини

Близо 300 милиона души по света пишат на кирилица. Това са славяни от Югоизточна Европа, руснаци, украинци, беларуси, представители на десетки неславянски етноси в Русия – кавказки, сибирски, далекоизточни, както и  бивши централноазиатски съветски републики и Монголия. Това е грубата сметка на водещи славянски филолози. Поне 50 езика използват или поне някога са използвали кирилицата. България все още единствена представлява кирилицата в Евросъюза. Културният ни принос с 30-те ни букви е безспорен, тъй като до 2007 г. в елитния клуб имаше само две азбуки – латинската и гръцката. Кирилицата се нарежда веднага след латиницата в класацията на азбуките.

Това си мисля, пътувайки към малкото днес селище Плиска – някогашната първа столица на България (681-893г).  Целта ми е да надникна в един уникален не само за България, но и за света културно-исторически комплекс – „Двор на кирилицата“.



Открехвам тежката порта, на която са изписани  думите на хан Аспарух, управлявал държавата от 681 до 701 г.  „Тук ще бъде България“.  Дворът  е пълен с посетители, а сред тях е и инициаторът на този храм на писмеността Карен Алексанян. Той е арменец от Ереван, но вече 20 години живее в България. Филолог е по образование и ревностен радетел за опазване на християнските ценности. По негова идея в
исоките над 2 метра кирилски букви са изработени в Армения от 12 арменски скулптори и са транспортирани до България. Естественият керемиден цвят на пясъчника туф, от който са направени скулптурите, излъчва топлотата на арменската земя. Буквите са разположени свободно върху затревената площ.  Всяка има свое послание с изображенията и орнаментиката си.

Карен Алексанян  ни разхожда из „Двора на кирилицата“:

Буквите не са подредени по азбучен ред. Точно пред входа те изписват думата Плиска. С това искам да се помни, че по заповед на българския  княз Борис I– Покръстител (852-889) кирилицата е  приета като  официална азбука. България е първата страна, сторила това. По тази причина  и музеят  на кирилицата  е направен в град Плиска, първата българска столица, за да може  да се популяризират  културата  на писмеността и на християнството. Кирилицата възниква като църковно-славянска азбука и България е първата славянска държава, приела православието като  официална религия и кирилицата като своя азбука.



Респект пред делото на царя покръстител и обединител на българите лъха от параклиса "Св. Борис I-Покръстител" в края на двора – не голям, но притегателен с каменните си стени, резбования олтар и иконата на княза светец. Вдясно от тежката врата на параклиса е камъкът с кръст – хачкар, на който е написано на арменски: "Този камък хачкар е поставен в прослава на българския народ послучай 1150 години от Покръстването".

Имаме галерия, която в картини разказва  историята на кирилицата. Темите на всички картини са от житието на Св. Климент Охридски и от научните трудове за този период на историка проф. Пламен Павлов. Така зададохме идеите на различни български художници и те вложиха своето майсторство. Основните картини са на  доц. Иван Узунов, ръководител на катедра „Живопис“ на Великотърновския университет, на  младата художничка Михаела Михайлова  и на Валентин Голешeв.




„Дворът на кирилицата“ е жив. Тук получават  своите свидетелства в края на годината първолаците от различни градове - Шумен, Варна, Русе . Той е духовно средище, което прескача границите на страната ни. В последните дни на месец май „Дворът на кирилицата“ беше домакин на Х славянски  международен литературен  фестивал „Славянска прегръдка“. Поети и писатели от 20 държави, които използват кирилицата, рецитираха  свои творби между буквите – продължава разказа си Карен Алексанян.



На тръгване минавам край скулптурите на  княз Борис I-Покръстител и на Светите братя Кирил и Методий, съпокровители на Европа, величествено издигащи се в дъното на двора, бдящи над буквите и българското.

Снимки: дворнакирилицата.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25