Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изместват ли електронните документи хартиените

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 9 юни отбелязахме Международния ден на архивите – ден, свързан с историята и паметта на човечеството. Но и с посланието тази памет да бъде запазена. По този повод председателят на Държавната агенция „Архиви” доц. д-р Михаил Груев посочи, че стратегическа цел на колегията е електронното архивиране.

СнимкаСветът върви към все по-пълно изместване на хартиените документи от електронните. И това е голямо предизвикателство за архивната колегия не само у нас, но и по света какво да правим с тези електронни документи – отбеляза той. – Ето защо изработването на стандарти, на правила за цялата държавна администрация за съхраняването на електронните документи най-напред в институциите, а след това и за предаването им в Държавна агенция „Архиви”, за гарантиране на тяхната автентичност и сигурност, е  може би задача номер едно на агенцията според стратегията за развитие на електронното управление в периода до 2020 година.

Както отбеляза доц. Груев, това е свързано с развитието на информационните технологии и е обвързано с немалко финансови средства. Те обикновено са дефицитни в държавната администрация като цяло, а в архивната система в още по-голяма степен.

Така или иначе, това е правителствена задача и именно агенция „Архиви” е институцията, която е натоварена  най-напред за изработването на стандарта в една близка перспектива и за приемането на първите електронни документи. От опита, който имаме в контакти с наши колеги от други страни, най-вече от Европейския съюз, знаем, че това е предизвикателство за всички архивни системи.  Защото стои открит въпросът дали след 20, 30, 50 години, тези електронни документи биха били четими и използваеми.

Това налага на всеки 5 до 10 години ъпгрейдването на целия този масив, който във времето ще нараства. Но за световната архивна колегия преминаването на държавните администрации от хартиен оборот изцяло към електронен е предизвикателство. В по-развитите архивни системи обаче има електронно архивиране.

Сред ценните нови постъпления в архива е колекцията на Съюза „Истина”, създаден през 1990 година за проучване на престъпленията на комунистическия режим. В нея има регистрационни листове на репресирани хора, свидетелства за ранните години на тоталитарния режим.

Ще добавим, че миналата година дъщерята на покойния президент Жельо Желев е предала архива на баща си. Дъщерята на неговия предшественик Петър Младенов също решила да предостави архива на баща си. В хранилището е постъпил и богатият архив на видния интелектуалец проф. Марко Семов. Проф. Иван Газдов, бивш ректор на Художествената академия, също направил дарение. Ценно е и постъплението, предоставено от артиста Нино Луканов от Стара Загора, приятел на големия български бас Борис Христов. Луканов е известен артист от старозагорския театър и негов приятел. В дарението има снимки, албуми, отзиви в печата и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел полагат основите на Църквата

На 29 юни Църквата ни отбелязва празника на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър бил сред любимите Христови ученици, докато св. Павел бил сред най-ревностните гонители на християните. Първият следвал всяка стъпка на Спасителя и..

публикувано на 28.06.24 в 15:45