Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изместват ли електронните документи хартиените

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 9 юни отбелязахме Международния ден на архивите – ден, свързан с историята и паметта на човечеството. Но и с посланието тази памет да бъде запазена. По този повод председателят на Държавната агенция „Архиви” доц. д-р Михаил Груев посочи, че стратегическа цел на колегията е електронното архивиране.

СнимкаСветът върви към все по-пълно изместване на хартиените документи от електронните. И това е голямо предизвикателство за архивната колегия не само у нас, но и по света какво да правим с тези електронни документи – отбеляза той. – Ето защо изработването на стандарти, на правила за цялата държавна администрация за съхраняването на електронните документи най-напред в институциите, а след това и за предаването им в Държавна агенция „Архиви”, за гарантиране на тяхната автентичност и сигурност, е  може би задача номер едно на агенцията според стратегията за развитие на електронното управление в периода до 2020 година.

Както отбеляза доц. Груев, това е свързано с развитието на информационните технологии и е обвързано с немалко финансови средства. Те обикновено са дефицитни в държавната администрация като цяло, а в архивната система в още по-голяма степен.

Така или иначе, това е правителствена задача и именно агенция „Архиви” е институцията, която е натоварена  най-напред за изработването на стандарта в една близка перспектива и за приемането на първите електронни документи. От опита, който имаме в контакти с наши колеги от други страни, най-вече от Европейския съюз, знаем, че това е предизвикателство за всички архивни системи.  Защото стои открит въпросът дали след 20, 30, 50 години, тези електронни документи биха били четими и използваеми.

Това налага на всеки 5 до 10 години ъпгрейдването на целия този масив, който във времето ще нараства. Но за световната архивна колегия преминаването на държавните администрации от хартиен оборот изцяло към електронен е предизвикателство. В по-развитите архивни системи обаче има електронно архивиране.

Сред ценните нови постъпления в архива е колекцията на Съюза „Истина”, създаден през 1990 година за проучване на престъпленията на комунистическия режим. В нея има регистрационни листове на репресирани хора, свидетелства за ранните години на тоталитарния режим.

Ще добавим, че миналата година дъщерята на покойния президент Жельо Желев е предала архива на баща си. Дъщерята на неговия предшественик Петър Младенов също решила да предостави архива на баща си. В хранилището е постъпил и богатият архив на видния интелектуалец проф. Марко Семов. Проф. Иван Газдов, бивш ректор на Художествената академия, също направил дарение. Ценно е и постъплението, предоставено от артиста Нино Луканов от Стара Загора, приятел на големия български бас Борис Христов. Луканов е известен артист от старозагорския театър и негов приятел. В дарението има снимки, албуми, отзиви в печата и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49