Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград отново домакин на фестивала FRANCOFOLIES

БНР Новини

Българското издание на международния фестивал за съвременна френска музика Francofolies беше възстановено от Община Благоевград през 2015 г. след близо 25-годишно прекъсване. Това е сателитно издание на най-големия подобен форум в гр. Ла Рошел ,Франция, който съществува от 1985 г. и се провежда още в Монреал, Канада, Спа в Белгия, Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин. През 2015 г. в България участваха Патрисиа Каас, Патрик Брюел, електро суинг групата „Караван палас”, любимият на дискотеките в Европа DJ Боб Синклер, както и други изпълнители.

Едни от най-обичаните съвременни френски музиканти Nouvelle vague и младата французойка Изабел Жофроа – по-известна като ZAZ, ще се качат на открита сцена на централния площад в Благоевград на 18 юни. Входът на второто издание на Francofolies е свободен за жителите и гостите, уверяват от Община Благоевград, продуцент на събитието.

СнимкаСъздатели на Nouvelle vague през 2004 г. са французите Марк Колeн и Оливие Либо. И двамата са джаз музиканти. Ето какво ни сподели Марк, специално за Радио България:

Nouvelle vague, това е един музикален проект, в който са преработени любими парчета от 80-те години в аранжименти, силно повлияни от бразилската боса нова на 60-те години. В началото почти всичките ни кавъри са в пънк и ню уейв изпълнения. В същност при оформянето на стила ни имахме две възможности. Или да запазим оригиналната версия, или да се заиграем така с песента, че много често оригиналните автори на песните да ни свалят шапка. А що се отнася до името на проекта, това е игра на думи, тъй като nouvelle vague, боса нова, ню уейв означават едно и също – „ нова вълна” на различни езици
– ни разказва Марк Колен.

През 2005 г. техен кавър на песента I Melt with You е използван в саундтрака към филма „Господин и госпожа Смит”, както и „Анатомията на Грей”. Сред най-големите им хитове са Guns of Brixton, Dance With Me, Love Will Tear Us Apart и др. Формулата пънк-бразилска музика-кино се оказва успешна, тъй като Nouvelle vague имат продадени над 700 000 албума и изнасят концерти по цял свят.

Характерно за групата е, че нямат постоянни вокали, а работят с различни изпълнителки. В България пристигат с двете вокалистки Лизет Алие и Мелани Пейн. В последният им студиен албум Couleurs de Paris ("Цветовете на Париж"), музикантите отдават почит към френската музика от 80-те години. В Благоевград те ще направят микс от френски и английски песни, като се надяват музиката, стилът, сценичното поведение и общуването с публиката да бъдат гаранция за незабравимо изживяване.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Аксаково е създадена първата момичешка гайдарска група в България

В град Аксаково, област Варна, е създадена първата в България гайдарска група само от момичета. Това съобщи Никола Георгиев, ръководител на Гайдарска школа "Тракия", към която е сформиран съставът. Ивелина, Сияна, Сара, Калина, Цветелина и Виктория..

публикувано на 23.07.24 в 19:47

"Комедия"

Магичната музика на група "Терпентина" напоследък ни вълнува все по-често, особено след излизането на дебютния ѝ албум "Носталгия". Макар че е във фокуса на медийното внимание от около две години, групата съществува отдавна. В състава ѝ влизат Иван..

публикувано на 23.07.24 в 10:15

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15