Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Празник на гърнетата“ в Добруджа

Снимка: архив

За осми пореден път община Крушари e домакин на кулинарния фестивал „Празник на гърнетата”, на който могат да се опитат типични за Добруджанския край гозби. 

В съботния 18 юни участниците се представят с домашни гозби в няколко категории: основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка. Според регламента на състезанието блюдата задължително трябва да бъдат поднесени в глинено гърне,глинена тава или тиган. Надпреварата ще събере и майстори-винари, които могат да представят в конкурса "Бучни пръчка, пий вино" своята продукция от местни добруджански сортове.  И още една изненада - ще отвори врати и пазар "Насред село, на мегдана", на който стопани ще предлагат домашни продукти - мед, мляко, сирене, плодове, зеленчуци, цветя, билки и подправки. През целия ден самодейни състави ще представят богатството на добруджанския фолклор.Макар и виртуално, ще присъстваме на този „вкусен“ празник чрез разказа на Димитрина Желева, директор „Хуматитарни дейности“ в община Крушари и главен организатор на събитието.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02