Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за антитероризма – желязна ръкавица?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

С кадифена ръкавица няма как да се бориш с тероризъм. Това са думи на главния секретар на МВР Георги Костов. Това той казва по повод заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който бе свикан от премиера Бойко Борисов, за да обсъди и одобри проекта на Закон за противодействие на тероризма. Георги Костов коментира още, че когато текат дискусии по подобен нормативен акт, професионалното тяло винаги иска по-голяма възможност да упражнява своите служебни задължения. Балансът, по думите му, е много тънък – между това какви трябва да бъдат правомощията на службите и какви права на гражданите трябва да бъдат ограничени. А че ще има ограничени е на правата на гражданите, това е сигурно, защото няма как по друг начин да се получи баланс. В подобен смисъл се изказаха и други представители на властта. Запазването на правата на гражданите трябва да влезе малко и в ограничаване на тези права, за да може да гарантираме сигурността им – така председателят на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов обясни промените, които се въвеждат с проекта за Закон за противодействие на тероризма. Основната цел на антитерористичния закон е да гарантираме живота на гражданите, дори това да е свързано с ограничаване правата на хора, въвлечени в терористичния процес, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тук нюансът е, че става въпрос само за хора, въвлечени в тероризъм. А колкото до това, че правозащитни организации критикуват проектозакона, уверението е, че когато се взима решение по тази тема, то трябва да бъде най-доброто за най-много хора.

Новото в случая е, че и въоръжените сили ще участват в антитерористични акции. Ако законът бъде приет, те ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие. Министърът на отбраната Николай Ненчев сподели, че незабавно трябва да започне подготовка на военнослужещите, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти. А колкото до намеренията да бъдат ограничавани правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, военният министър обясни, че подобни мерки и техният обхват ще зависят от конкретната заплаха. Друг е въпросът, че когато армията е в действие, законът надали е под ръка, за да го чете. Това се знае от световната практика.

И така – тероризъм с кадифена ръкавица не се бори. Значи ръкавицата ще да е желязна. Вярно е, че с тероризма шега не бива, защото самите терористи хич не се шегуват. Вярно е, че борбата с тероризма е война в прекия смисъл на думата. Права е министър Бъчварова, че един терористичен акт сам по себе си е заплаха за човешкия живот и това означава, че отнема основно право на човека. Въпросът е какво ни казват с този проектозакон. Дано не ни казват, че покрай сухото гори и суровото, стане ли въпрос за тероризъм.

Инак всичко наглед е разписано. Например по отношение на лицата, за които има данни, за да се състави обосновано предположение, че са свързани с подготовка на терористичен акт, се прилагат превантивни мерки, отнасящи се до ограничаване на движението им и отнемане на документи. Подробно е описан редът, по който се прилагат превантивните мерки, както и че подлежат на съдебен контрол. Законопроектът въвежда основни правила за провеждане на антитерористична операция при наличието на данни за конкретна заплаха от или при извършен терористичен акт. В тези случаи е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите. Допуска се и обявяването на извънредно положение с решение на Народното събрание или с указ на президента на Република България. Целта е да се даде предимство на спасяването на човешкия живот и здраве. Тази цел е оправдана. Остава да се види с какви средства ще бъде оправдана. Нещо, което обществото очаква да види конкретно разписано в Закона за противодействие на тероризма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров може да играе срещу Новак Джокович на четвърфинал на US Open

Григор Димитров ще играе срещу квалификанта Кириан Жаке от Франция в първия си мач на Откритото първенство по тенис на Съединените щати, което започва в понеделник. Българинът е поставен под номер 9 в последния за годината турнир от Големия шлем. По пътя..

публикувано на 23.08.24 в 11:15

ПП внася проектозакон за отмяна на определението за нетрадиционна сексуална ориентация

“Продължаваме промяната” ще внесе през следващата седмица проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, с който да бъде отменено наскоро приетото определение за нетрадиционна сексуална ориентация. Гласуваните текстове забраняват..

публикувано на 23.08.24 в 08:53
An image from the exhibition

Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната - фотосвидетелства от Украйна

Пет серии фотографии показват ужасите на войната в украинския град Миколаев. Експозицията "Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната" ще бъде представена в рамките на 11-ия фестивал "ФотоФабрика" днес от 19.00 ч. и ще може да бъде разгледана до..

публикувано на 23.08.24 в 06:30