Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един музей в борбата с дрогата

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Борбата с дрогата не слиза от дневния ред на обществото и тези дни отново бе обект на специална дискусия с участие представители на централната и местна власт, експерти и общественици. Прозвучаха някои нови предложения, едно от които е тестовете за наркотици да станат част от ежегодните профилактични прегледи за учениците. По време на дискусията бе подчертано, че макар и Закон за училищното образование да отрежда определена роля на училището в превенцията на разпространението на дрога, едва сега ще се приемат конкретни стъпки. МВР обаче вече предприело такива стъпки и само е организирало информационна кампания под наслова „Заедно срещу дрогата” и „Децата и насилието”. В тази връзка е показана и изложба в Музея на министерството в София. Уредничката от музея Пепа Видарчинска ни разказва за нея следното:

Сигурно няма софийско училище, което да не е посетило тази изложба. В същото време 18 нейни варианта са представени в повечето от големи градове в страната. Сред експонатите са табла със сведения за наркотиците, дневници на наркозависими, наркотични вещества, тестове за наркотици, снимки, документи, Изложбата разказва за историята и видовете дрога – опиум, хероин, морфин, марихуана и т.н.. Също и разпознаване на наркоманно поведение, нещо което всеки родител би трябвало да може да направи. Освен че дава информация за службите, които оказват помощ на зависимите, тази изложба показва наркомана като болен човек, който се нуждае от помощ и разбиране. Престъпниците са други, те организират производството и разпространението на наркотиците. Когато тук, в музея, дойдат 12-13 годишни ученици, няма как пред такива малки деца да се говори за закони, забрани и рестрикции. Най-добре е да се разясни какво се случва с човек, който попада под такава опасна зависимост. Важно е да знаят, че никой не е застрахован, има много примери на хора богати и образовани, с добро социално положение, но по един или друг начин, попаднали в плен на наркоманията.

Димитър Карагегов, работи към неправителствена организация, която помага чрез полеви тестове на хора, пожелали да си купят някакъв вид дрога от улицата. По думите му, трябва да има промяна в българското законодателство, защото в момента единствената мярка срещу зависимите е изпращането им зад решетките. Наблюдаваният ефект обаче е обикновено отрицателен – отбелязва Карагегов:

Най-големият проблем сред тинейджърите в момента е, че те трябва да си купят нещо от своите съученици, защото не е тайна, че сред учениците дрогата се разпространява от други ученици. Тези деца нямат никаква представа какво продават. Зачестиха случаи на непълнолетни, постъпили в болница, след като са пушили нещо като марихуана. Това са новите синтетични канабиноиди, които се правят в Китай. Те са с много ниски цени, но могат да са фатални за човека. Проблемът е, че появата на тази синтетична дрога по улиците на България е феномен, породени именно от т.нар. „борбата срещу наркотиците”. Така е, защото щом забраниш едно вещество, то преминава в ръцете на уличната престъпност, която го предлага. Интересът към веществото расте и непрекъснато се търсят нови негови заместители. Например най-разпространения начин за приемане на кокаин, преди той да бъде криминализиран, е бил екстракт от листата на кока. Виното с листа от кока е било любима напитка на католически духовници и на английски кралици, които са взимали отговорни решения, без да имат проблем с някаква зависимост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Турнир по спортен риболов за хора със зрителни увреждания на язовир "Огоста"

В язовир "Огоста" в Монтана днес от 09:00 до 12:00 часа се провежда Турнир по спортен риболов за хора със зрителни увреждания. Организатор на спортното мероприятие, финансирано от Агенцията за хора с увреждания, е спортен клуб "Феникс" към Съюза на слепите..

публикувано на 15.08.24 в 06:10

Времето остава горещо и без промяна до петък

В четвъртък  ще е слънчево, на много места и горещо. След обяд на запад ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в Рило-Родопската област ще превали. Минималните температури ще са между 17° и 24°, в София 17°. Максималните..

публикувано на 14.08.24 в 19:05

Изнасяме най-много сирена и извара за Гърция, Великобритания и САЩ

В периода януари-април 2024 г. основният ни износ на сирена и извара е бил към Гърция (882 т, или спад от -48,6% спрямо същия период на 2023 г.), Обединеното кралство (871 т, или ръст от 22,1%) и САЩ (844 т, ръст от 22,1%). Това показва справка на..

публикувано на 14.08.24 в 16:53