Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Цолова спечели наградата TOYP за най-изявен млад доброволец

Снимка: личен архив

За втора поредна година бяха избрани десетте най-изявени млади личности в България. Идеята на световноизвестния формат The Outstanding Young Persons е да бъдат отличавани младежи, които изпъкват с качествата си в своите области на развитие и могат да служат за пример на връстниците си. Победителите в отделните държави ще се състезават и на международно ниво заедно с доказали се личности от цял свят.

Джон Кенеди, Хенри Кисинджър, Елвис Пресли, Джеки Чан са само някои велики личности, отличени с наградите TOYP. До тях сега застава и едно 25-годишно българско момиче, което намира радост в безвъзмездно протегнатата ръка и гради живота си върху идеята да няма хора в неравностойно положение у нас. Ива Цолова е отличена в категорията „Хуманитарно и доброволческо лидерство”.

Бях на 17 години, ученичка в немската гимназия, и заедно с мои приятелки в големите междучасия събирахме дрехи и играчки, за да ги даряваме в домове за сираци – разказва тя. – Но когато посещавахме самите домове и комуникирахме с децата, видяхме, че те не се впечатляват от предметите, а от вниманието и времето, което прекарвахме с тях. И това беше причината, която ме запали да подкрепям различни каузи и да се боря за тях.

Преди две години Ива разбира за информационна кампания, която представя младежи с увреден слух, успели в различни професии въпреки увреждането си. Това е първият й досег с фондация „Заслушай се”. Самата Ива има братовчедка със слухови проблеми, но не това е причината за решението й да стане доброволец.

Комуникацията с глухи хора изключително много зарежда и показва, че въпреки даден вид увреждане ти по никакъв начин не си по-малко човек, а напротив. Просто единственото нещо, което липсва, е да ти се даде равен шанс, равен достъп, за да можеш да се изявиш и да се развиеш като равноправна личност.

Една от последните дейности, с които Ива ангажира времето си, е създаването на Национален център за жестови услуги в институциите, болниците, университетите, търговските центрове, с цел улесняване на комуникацията.

През последните 50 години на национално ниво по отношение на глухите не е осъществена почти никаква дейност – казва Ива Цолова. – Най-големият проблем е борбата със статуквото и със заучената безпомощност – със стереотипи от рода на „Ти си глух“ и съответно „Ти не можеш“, „Ти си половин човек“ и т.н. Просто през всичките тези години хората със слухови увреждания са били на тъмно, никой не се е интересувал от тях, никой не се е опитвал да им помогне да се развият. Затова основната ни борба е да променим нагласата на обществото и това се случва все по-успешно. Подкрепят ни активно и гражданският сектор, и бизнесът, за което сме изключително щастливи.

Освен че ще се състезава на международния конкурс TOYP в Канада, Ива Цолова заедно с Александра Мирчева ще бъде и българският младежки делегат в ООН.

Първата ни обща цел е да развиваме образованието активно, тъй като то е основополагащо, за да може всеки млад човек да върви напред чрез получаването на различни квалификации и умения – разкрива намеренията си Ива. – Вторият ни фокус е една много атрактивна и гореща тема сред младежите – социалното предприемачество, насочено към хората с увреждания и осъществяването им в тази сфера. Не на последно място, бихме искали да продължим добрата практика, която настоящите младежки делегати успешно развиха – популяризирането на целите за устойчиво развитие.

Ива мечтае да обиколи света. Наскоро полетяла с парапланер и няма търпение отново да погледне на света отвисоко. Учи и арабски. И тъй като е изключително активна личност, развива и собствена компания с основната цел да помага на хората с увреждания да успеят в области като маркетинг, пиар, реклама, мениджмънт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рекордните над 38 000 хектара са изпепелени в страната от летните пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна в ЕС от началото на 2024 г., след Кипър. Това обяви във фейсбук представителството на Еврокомисията в София. Данните са от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS)...

публикувано на 07.08.24 в 14:44

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и..

публикувано на 07.08.24 в 12:55

Монтана – градът отвъд шаблоните

Един от областните градове в Българския Северозапад е Монтана. Според статистическите данни регионът не може да се похвали с особено високи показатели в сферите на инфраструктурата, икономиката, образованието, социалните услуги. По данни от изминалата..

публикувано на 07.08.24 в 11:20