Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Цолова спечели наградата TOYP за най-изявен млад доброволец

Снимка: личен архив

За втора поредна година бяха избрани десетте най-изявени млади личности в България. Идеята на световноизвестния формат The Outstanding Young Persons е да бъдат отличавани младежи, които изпъкват с качествата си в своите области на развитие и могат да служат за пример на връстниците си. Победителите в отделните държави ще се състезават и на международно ниво заедно с доказали се личности от цял свят.

Джон Кенеди, Хенри Кисинджър, Елвис Пресли, Джеки Чан са само някои велики личности, отличени с наградите TOYP. До тях сега застава и едно 25-годишно българско момиче, което намира радост в безвъзмездно протегнатата ръка и гради живота си върху идеята да няма хора в неравностойно положение у нас. Ива Цолова е отличена в категорията „Хуманитарно и доброволческо лидерство”.

Бях на 17 години, ученичка в немската гимназия, и заедно с мои приятелки в големите междучасия събирахме дрехи и играчки, за да ги даряваме в домове за сираци – разказва тя. – Но когато посещавахме самите домове и комуникирахме с децата, видяхме, че те не се впечатляват от предметите, а от вниманието и времето, което прекарвахме с тях. И това беше причината, която ме запали да подкрепям различни каузи и да се боря за тях.

Преди две години Ива разбира за информационна кампания, която представя младежи с увреден слух, успели в различни професии въпреки увреждането си. Това е първият й досег с фондация „Заслушай се”. Самата Ива има братовчедка със слухови проблеми, но не това е причината за решението й да стане доброволец.

Комуникацията с глухи хора изключително много зарежда и показва, че въпреки даден вид увреждане ти по никакъв начин не си по-малко човек, а напротив. Просто единственото нещо, което липсва, е да ти се даде равен шанс, равен достъп, за да можеш да се изявиш и да се развиеш като равноправна личност.

Една от последните дейности, с които Ива ангажира времето си, е създаването на Национален център за жестови услуги в институциите, болниците, университетите, търговските центрове, с цел улесняване на комуникацията.

През последните 50 години на национално ниво по отношение на глухите не е осъществена почти никаква дейност – казва Ива Цолова. – Най-големият проблем е борбата със статуквото и със заучената безпомощност – със стереотипи от рода на „Ти си глух“ и съответно „Ти не можеш“, „Ти си половин човек“ и т.н. Просто през всичките тези години хората със слухови увреждания са били на тъмно, никой не се е интересувал от тях, никой не се е опитвал да им помогне да се развият. Затова основната ни борба е да променим нагласата на обществото и това се случва все по-успешно. Подкрепят ни активно и гражданският сектор, и бизнесът, за което сме изключително щастливи.

Освен че ще се състезава на международния конкурс TOYP в Канада, Ива Цолова заедно с Александра Мирчева ще бъде и българският младежки делегат в ООН.

Първата ни обща цел е да развиваме образованието активно, тъй като то е основополагащо, за да може всеки млад човек да върви напред чрез получаването на различни квалификации и умения – разкрива намеренията си Ива. – Вторият ни фокус е една много атрактивна и гореща тема сред младежите – социалното предприемачество, насочено към хората с увреждания и осъществяването им в тази сфера. Не на последно място, бихме искали да продължим добрата практика, която настоящите младежки делегати успешно развиха – популяризирането на целите за устойчиво развитие.

Ива мечтае да обиколи света. Наскоро полетяла с парапланер и няма търпение отново да погледне на света отвисоко. Учи и арабски. И тъй като е изключително активна личност, развива и собствена компания с основната цел да помага на хората с увреждания да успеят в области като маркетинг, пиар, реклама, мениджмънт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02