Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 сигнала за мъртви делфини по Южното Черноморие за годината, 23 от тях – в последните дни

Снимка: БГНЕС

23 мъртви делфини бяха открити само за последните три дни по Южното Черноморие, съобщиха от РИОСВ - Бургас. Най-много умрели бозайници са намерени през почивните дни в района на солниците в Бургас. Седем са открити изхвърлени от морето в Ахелой и Поморие, а по един – на плаж "Силистар" в Резово и на "Алепу" в Созопол. Сигналите са подадени от туристи. Няма съмнение за умишлено посегателство, категорични са от РИОСВ.

В понеделник отново са установени два мъртви бозайника на плажовете в Ахелой и в района на Солниците в Бургас. Подадени са и два сигнала за делфини в плитчините, уточниха от Екоинспекцията. Те са изведени в открито море със съдействието на общини, граждани и спасители. Последният такъв случай е от преди дни, когато помощ е оказана на делфин, излязъл на централния плаж в Поморие. От началото на годината са постъпили 60 сигнала за мъртви делфини по Южното Черноморие. През цялата 2015 година броят им е бил 56, а през 2014-а – 21.

От Регионалната екоинспекция не се ангажират с причина за масовия мор на делфини, но според еколози, това е сигнал, на който институциите трябва да обърнат сериозно внимание. Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал" заяви, че причината за смъртта на делфините е човешката дейност:

Той, делфинът, няма как да бъде убит след като е, така, нарязан, защото първо трябва да бъде уловен. Причината за смъртта на всичките тези случаи, за които става дума е следствие улавяне в рибарски мрежи. Това е установено без никакво съмнение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!