Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Кралев: Спортистите ни заслужават подобно премиране, очакванията към тях са огромни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спортистите ни заслужават подобно премиране, защото очакванията ни към тях са огромни. Това би трябвало допълнително да стимулира атлетите ни да се борят до край, така министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира специално за БНР решението да бъдат повишени премиите на медалистите от Олимпийски игри, което влезе в сила от вчера.

По-различно е отношението ни към класиралите се от 4 до 8 място, където има редуциране на средствата. С бюджета, който имаме, това може да си позволим. Стимулирането на призьорите, медалистите би трябвало много добре да се възприеме от атлетите. Това решение беше взето от комисия, където участваха представители на водещите федерации, представители на БОК и експерти от министерството, допълни Кралев.

Според новите разпоредби златен медал от олимпиадата в Рио де Жанейро ще донесе премия от 250 000 лева на всеки български спортист. Сумата е с 50 000 лева повече от игрите в Лондон преди 4 години. Среброто ще се премира с 200 000 лева, а бронзът – със 150 000 лева.

Награди ще има за класиране до осмо място - 40 000 лева за четвърта позиция, за 5-о място парите са 30 000 лева, за 6-о - 20 000 лева, за 7-о място ще се получат 15 000 лева и за 8-а позиция - 10 000 лева.

Какво очаква министър Кралев от представянето на българските олимпийци на Игрите в Рио можете да чуете на 30 юли в предаването "Спорт и музика" по "Хоризонт".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!