Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5 килограма висококачествен хероин задържаха на "Петолъчката"

Пет кг и 300 грама хероин от Афганистан с много високо качество са заловили на пътен възел "Петолъчката" служители на Областната полиция и Звеното за борба с организираната престъпност в Сливен. За успешната спецоперация на 3-и срещу 4-и август съобщиха днес главният секретар на МВР Георги Костов и окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

В спецоперацията е участвало следово куче, с помощта на което е открит наркотикът. Той е превозван в от Афганистан за Румъния в тайник на лекотоварен автомобил с българска регистрацията, на вероятно фалшива фирма от Добрич, управляван от наскоро излязъл от затвора 37-годишен румънец. 

Окръжният съд в Сливен уважи искането на прокуратурата за задържане под стража на румънския гражданин, каза окръжният прокурор Пламен Стефанов:

По случая е образувано досъдебно производство по член 354, алинея 1 от Наказателния кодекс. Работата продължава за доказване на деянието, извършителя, реализиране на наказателна отговорност на румънския гражданин.

Главният инспектор Георги Костов посочи, че успешната акция е плод на двумесечна работа по разработване на информация от партньорски служби и създаването на рисков профил на превозвача за задържането му:

Намереното наркотично вещество не е предназначено за българския пазар и в транзитирането не участва български гражданин.

Това е най-голямото количество хероин, залавяно на територията на Сливенска област  в последните 10 години. Приблизителната стойност на висококачествената дрога е 1 милион лева.

Наказанието за извършеното престъпление е от 5 до 8 години затвор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!