Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рожден ден на остров Света Анастасия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
За остров Св. Анастасия казват, че е райско кътче в Бургаския залив. През Средновековието тук е имало манастир, част от него е запазена и до днес. Свети обители са съществували и на созополските острови Св. Иван, Свети Кирик и Юлита и на остров Свети Тома, но днес от тях има само археологически останки. Превратна е съдбата на острова – през годините манастирът е опожаряван многократно и нападан от пирати. В началото на XX век от света обител е бил превърнат в затвор, а по късно изоставен и занемарен. Днес той е привлекателна туристическа дестинация, която разкрива културно-историческото наследство на остров Света Анастасия. Лекарна, предлагаща чудодейни билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, музейни експозиции, старинна черква „Успение Богородично“, която определя рождения ден на острова на 15 август, всичко това привлича българи и чужденци. А как ще премине празникът? – наш гид е Росалина Димитрова, директор на общинското предприятие „Туризъм” – Бургас.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31