Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рожден ден на остров Света Анастасия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
За остров Св. Анастасия казват, че е райско кътче в Бургаския залив. През Средновековието тук е имало манастир, част от него е запазена и до днес. Свети обители са съществували и на созополските острови Св. Иван, Свети Кирик и Юлита и на остров Свети Тома, но днес от тях има само археологически останки. Превратна е съдбата на острова – през годините манастирът е опожаряван многократно и нападан от пирати. В началото на XX век от света обител е бил превърнат в затвор, а по късно изоставен и занемарен. Днес той е привлекателна туристическа дестинация, която разкрива културно-историческото наследство на остров Света Анастасия. Лекарна, предлагаща чудодейни билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, музейни експозиции, старинна черква „Успение Богородично“, която определя рождения ден на острова на 15 август, всичко това привлича българи и чужденци. А как ще премине празникът? – наш гид е Росалина Димитрова, директор на общинското предприятие „Туризъм” – Бургас.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47