Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Първанов: „Живей, за да снимаш”

БНР Новини

Изоставени сгради, забравени тунели, бункери или обезлюдени рушащи се села и градове. Спокойно, не говорим за филм на ужасите, а за един непопулярен у нас вид туризъм, наречен урбекс. Понятието идва от английски език и означава изследване на градската среда. Екстремни разходки из труднодостъпни местности, стари замъци или изоставени фабрики имат своите почитатели в Европа и по света. Отскоро ентусиасти обикалят и нашата страна в търсене на този вид адреналин.

Ще ви срещнем с фотографа Радослав Първанов, който посвещава голяма част от времето си на издирване и заснемане на подобни местности:

Интересното при тези места е, че там има някаква история, че се е случило нещо или е живял някой. Знаеш, че това място може би няма да има бъдеще, няма да бъде сграда, в която да се живее и някак историята те тегли натам. Докато снимаш, ако си представиш какво е било преди 10-20 или 30 години това ти помага да вложиш повече в снимките и да се получат интересни кадри. Макар и запуснати и изоставени, тези сгради имат своя чар. Относно любимите ми места, те не са малко. Безспорно най-любимото ми е Дом-паметникът на връх Бузлуджа, друго е вилата на Пенчо Семов в Габрово, която е с уникална архитектура, фабрики, бункери…

Именно със своя снимка от върха на паметника, Радослав става причина достъпът до социалистическия монумент да бъде забранен, тъй като той е опасен. Тази снимка обаче ще помни завинаги – прави я през зимата, когато заради лошото време,  рискът за живота му е бил още по-голям. Да изкачиш 70 метра, за да направиш една снимка е един от онези моменти, в които наистина ти спира дъхът. Разговаряйки за Бузлуджа, в съзнанието ми изниква въпросът – Какво мисли един млад човек, който не е бил роден по времето на комунизма, за онзи период от историята ни? Ето и отговорът на 23 годишния младеж:

СнимкаАз съм човек, който винаги се старае да не се влияе от чуждото мнение. Историята се тълкува различно от всеки. Смятам, че това е един период, в който животът е бил по-лесен, имало е сигурно образование, сигурна работа, развита индустрия. Имало е много позитивни неща – създавано е изкуство, архитектура, израснали са много творчески личности. На мен обаче не ми харесва тогавашната система на управление, липсата на определени свободи. Например: част от снимките, които сега правя, не е било възможно да се случат. Всичко онова, което е ставало е трябвало да бъде строго подбрано.

Радослав завършва курс по фотография в Германия. Уроците, научени там, използва и днес, като винаги вижда нещата от различен ъгъл. Ето къде според него се крие тайната на истинския фотограф:

Разликата е в окото. Способностите не се купуват, а се придобиват по доста труден път. Според мен голяма доза от това умение е вродено. Изграждането на собствен стил, необходимата теоретична и практическа подготовка и опит подпомагат да се откроиш сред многото хора, наричащи себе си фотографи. Социалните мрежи са изключително достъпни и всеки, който се чувства фотограф, създава своя страница. По този начин се налага мнението, че с притежанието на камера, ти вече си фотограф, но всъщност си просто притежател.

В момента Радослав подбира снимки за предстоящата си самостоятелна изложба. Тя ще включва 30 фотоса на различни кътчета от родното му Габрово. Откриването ще бъде на 13 септември в Художествената галерия в Русе. Целта му е да привлече вниманието, а защо не и да провокира дискусия за рушащите се културни паметници и  изоставени места, които е заснел.

СнимкаПаралелно с това, той развива и още една своя идея – да покаже българската носия и изяществото на съвременните момичета, облечени в нея. Стреми се да запечата мига, който да разкаже за красотата, защото понякога една снимка е по-силна от хиляди думи.

Снимки: Радослав Първанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15